"> Kako se riješiti ovisnosti o šećeru - u samo tri dana! - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

Kako se riješiti ovisnosti o šećeru – u samo tri dana!


Ako se ujutro ne možete pokrenuti bez zaslađene kave, treba vam neka poslastica za energetski poticaj poslijepodne, ili ste neuspješno pokušali smanjiti konzumiranje ugljikohidrata, to može značiti kako ste ovisni o šećeru.

Prosječna odrasla osoba unese dvadesetak žličica šećera dnevno putem različitih namirnica, a preporuka stručnjaka je da se dnevno ne unosi više 50 do 60 grama šećera. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni unos šećera ne smije prelaziti deset posto ukupne energije iz hrane.prenosi

Prema preporuci Američke organizacije za srčane bolesti ta bi brojka trebala biti i manja – 25 grama (šest žličica) za žene i 37,5 grama (devet žličica) za muškarce. Sa svakim gramom šećera koji je dodan, povećava se razina masnoća u krvi, rizik od dijabetesa i moždanog udara.

Ukoliko to već ne znate, treba napomenuti kako šećer nema nutritivnu vrijednost, on je prazna kalorija koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, povećanu tjelesnu težinu, razdražljivost, dijabetes, probleme s bubrezima i srcem, trošenje zaliha vitamina i minerala u organizmu, slabljenje imuniteta, probleme sa zubima, a ima i negativne estetske posljedice – ubrzava starenje kože i nastanak bora.

I premda je lako reći kako treba barem smanjiti unos šećera i nastojati da to bude iz prirodnih namirnica, nije to jednostavno učiniti, šećer se skriva u brojnim namirnicama gdje ga ne bismo očekivali, pa bi se, između ostaloga, trebalo naučiti čitati deklaracije i prije kupovine prekontrolirati sastav proizvoda.

Kako se odreći slatkoga? Nutricionistica Brooke Alpert i deramatologinja dr. Patricia Farris tvrde kako mogu pomoći ljudima odbaciti loše navike svojom novom knjigom ‘The Sugar Detox’, te kako efekte ovisnosti o šećeru, zbog koje smo deblji, bolesniji i koža nam prerano stari, možemo preokrenuti u samo tri dana. Razvile su ‘Three-Day Sugar Fix’, trodnevni program pomoću kojega se, tvrde autorice, odmah možemo osloboditi ovisnosti o šećeru.

Alpert i Farris objašnjavaju brojne pozitivne učinke smanjenja unosa šećera od gubitka težine do više energije i mladolikijeg izgleda. Njihov trodnevni program ‘šećerne detoksikacije’ podrazumijeva da se u tome vremenu ne smiju jesti nikakvi mliječni proizvodi, nikakvo voće osim limuna ili limete, nema žitarica ni škroba, i nikakvih dodanih šećera.

To znači da se u ta tri dana doručak sastoji od jaja, za ručak se jede salata s tunjevinom, primjerice, ili kuhanom piletinom s lisnatim povrćem, a večera se sastoji od proteina, poput ribe s grila, piletine ili tofua uz izbor povrća.

Jedine ‘grickalice’ dozvoljene u ta tri dana su orašasti plodovi ( ne pretjerivati u količini) i štapići paprike s humusom, a piti se mogu samo nezašećereni zeleni i biljni čajevi te jedna šalica kave dnevno bez dodatka šećera, te, dakako, puno vode u koju se može dodati kriška limete.

 

Premda autorice priznaju kako se nije jednostavno pridržavati ovog plana, vjeruju kako je trodnevno potpuno izbacivanje šećera, uključujući i ono iz voća, neophodno kako bismo se vratili na pravu stazu kad je u pitanju konzumacija šećera.

– Kad pogledate plan obroka i listu namirnica za trodnevnu detoksikaciju, možete pomisliti kako je šećerna detoksikacija samo još jedna dijeta bez ugljikohidrata. Točno je da ‘Three-Day Sugar Fix’ zaista ne dopušta kruh, rižu ili tjesteninu, ali to je zato jer oni spadaju među najveće pridonositelje ovisnosti o šećeru.

Zamjenjujemo ih dobrim ugljikohidratima koji su bogati vlaknima iz povrća, a koji mogu pomoći smanjenju šećera u krvi. A tu su i proteini s manje masnoće i povrće koje će vas zasititi bez opterećenja za organizam i bez začepljivanja krvnih žila – kažu autorice.

Zagovornici zdrave prehrane sigurno će imati primjedbi na izbacivanje voća iz trodnevnog plana, ali autorice programa tvrde kako je to neophodno.

– Kako nešto može biti smatrano lošim ako dolazi iz prirode? To je uobičajeno pitanje koje dobivamo vezano uz limitiranje fruktoze. Fruktoza je jedan od tri glavna prehrambena monosaharida, a ima drugačiji utjecaj na metabolizam od drugih jednostavnih šećera.

Organizam je ne koristi kao izvor energije, ona se obrađuje isključivo u jetri gdje se dio pretvara u masnoću i pohranjuje. Ako se fruktoza konzumira u tekućem obliku, poput nekih voćnih sokova i napitaka ili aromatiziranih mlijeka, šećer još brže dolazi do jetre i pohranjuje se još više masti – pojašnjavaju autorice.

Nakon početna tri dana bez šećera, on se u malim količinama ponovno polako uvodi u prehranu kako bi cjelokupni proces detoksikacije bio lakše izvediv. Alpert i Faris preporučuju četverotjedni plan prehrane s niskim unosom šećera, a u svojoj knjizi daju i savjete kako izbjegavati šećer kad se jede vani, te kako se i dalje može uživati u nekim omiljenim poslasticama kombinirajući ih s nekim namirnicama koje ubrzavaju potrošnju šećera.

Osim spomenutoga, postoje i drugi programi smanjivanja konzumacije šećera, pa vjerojatno svatko može pronaći nešto što mu odgovara, ukoliko se želi riješiti loših navika, prvenstveno zbog dobrobiti za vlastito zdravlje, potom i zbog estetskih razloga.

Kad nam život zada neki udarac, ili smo iz nekog razloga utonuli u loše raspoloženje, nije jednostavno ne posegnuti za čokoladom ili nekom drugom sličnom utjehom. Ipak, svakako treba dobro razmisliti i možda pojesti dvije-tri kockice umjesto cijele čokolade, ili uzeti nekoliko žlica sladoleda, a ne ‘smazati’ cijelu kutiju sjedeći pred televizorom. I stalno se vrtjeti u istom začaranom krugu želje za slatkim.

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Pogrešna dijagnoza: Ovih 13 bolesti nerijetko se zamjenjuju za multiplu sklerozu

Administrator

CBD ulje za srčane bolesti – savjeti stručnjaka iz Berlina

Administrator

I starenje vagine ipak se može usporiti

Administrator

Inspiracija mnogima: 70-godišnjakinja koja se bavi rigoroznim vježbama snage

Administrator

Rak testisa

Administrator

Zaustavite probavne tegobe i mučnine s kavom i limunom

Administrator