Gastro scena Zdrava hrana Zeleni vrt

Kako prepoznati tehnološku zrelost lubenice?

Kako prepoznati tehnološku zrelost lubenice? 

Kad su u pitanju lubenice, tu sam još uvjek na “vi” s njima. Eto da ne pomislite kako ne postoji nešto što ja ne znam…ipak postoji. Ja i lubenice se nismo tako često družile pa nije ni za čuditi što neke sitnice o njima nisam još uvjek usvojila. No kažu čovjek se uči i razvija znanje dok je živ, pa tako i ja .. Zapravo samo su mi dale daljnu motivaciju da se bavim s njima i da im ipak posvetim malo više pažnje, jer i nisu tako teške za uzgoj. Kad smo kod toga, osvrnut ću se malo i na dinje. Kod njih je tehničku zrelost ploda vrlo lako prepoznati, one jednostavno promjene zelenu ili sivozelenu boju, u žutu i to je to. Nema potrebe i puno filozofije oko njih jer se zreli plod lako odvaja od glavne peteljke, što kod lubenice nije slučaj.

Isto tako, npr. rajčicu ili papriku možemo ubrati kao poluzrele plodove i ostavimo li da stoje par dana, oni će sami dozreliti, što kod lubenice nije slučaj nažalost. Uberemo li ju zelenu ili poluzrelu, takva će i ostati. Znači, nema šanse da dozreli ni za jedan, dva, tri ili sto dana. Za njih ne vrijedi isto pravilo kao za paprike ili rajčice.

Lutajući malo po net-u i čitajući savjete iskusnih uzgajivača lubenice našila sam na zanimljivu informaciju i pravilo koje ću i sama pokušati usvojiti kao zlatno pravilo, što se lubenica tiče, jer moje trenutno neznanje me neće spriječiti da sijem i uzgajam ove slatke osvježavajuće i nadasve zdrave ljetne ljepotice..

Ukoliko i sami niste upoznati s pravilima ove ljetne kraljice, krenimo zajedno u malu školu učenja o lubenicama… 

Da ne pišem sad puno o sjetvi i uzgoju, ovu objavu ću usmjeriti više ka tehnološkoj zrelosti plodova .

Dakle, s dinjama smo riješili sve dileme, s njima je lako, al’ što je s lubenicama? Kako prepoznati zrele plodove, ne zeznuti se i ne otkinuti one nezrele ili poluzrele?

Postoji nekoliko znakova i mali trikovi kojima se može utvrditi tehnološka zrelost plodova. Dakle prvo na što trebamo skrenuti pozornost je prva vitica do ploda (prikazano na obje fotke). Ukoliko je ona potpuno suha i nema dlačica na glavnoj peteljci koja se spaja s plodom, plod bi trebao biti zreo. Namjerno kažem “trebao biti zreo” jer postoji još pokazatelja tehnološke zrelosti. Npr. ako prstima kuckamo/ lupkamo po plodu, trebao bi zvoniti kao da je šupalj, ako je taj zvuk tup, lubenica još nije zrela.

Također strana na kojoj lubenica leži na zemlji, trebala bi biti jako žute boje, a kad se prekine glavna peteljka, centar iste u presijeku treba biti bijele boje i iz nje treba poteći bistar sok.

Ukoliko ne pazite i nešto previdite (kao ja ovaj puta) dogodit će vam se da ćete opet ubrati zelenu ili poluzrelu lubenicu.

Nažalost ovaj puta sam previdila jednu sitnu grešku. Naime jedan od plodova je imao sve ove gore opisane znakove tehnološki zrelog ploda , al’ kad sam već odrezala peteljku, skužila sam da još uvjek ima dlačice na sebi… što je moja nesmotrena greška… naravno, plod je poluzreo… Eto učim, učim…..do nove sezone ću usvojiti sve ovo o lubenicama i nadam se da neću puno kiksati , mada i sad još ima dosta kandidata na vrtu koje više ne diramo i čekamo završnu vegetativnu fazu.

Valjda budemo dočekali i koji potpuno zreli plod 

Slađana S., Treća dob

Related posts

Sušeni poriluk

PRIPREMITE GA ODMAH: Ovaj nas božićni kolač vraća u bezbrižno djetinjstvo

LOŠA PREHRANA UZROK JE SVAKE PETE SMRTI U SVIJETU: Svi bi morali više jesti ove namirnice…

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com