"> Kako prepoznati prve simptome prehlade i gripe te što ih razlikuje? - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

Kako prepoznati prve simptome prehlade i gripe te što ih razlikuje?

 

Započela je sezona sezone gripe i prehlade koja bi mogla potrajati sve do sredine proljeća, pa se stoga treba maksimalno usmjeriti na jačanje imuniteta jer je to ključni čimbenik u rješavanju svih, pa i ovih zdravstvenih tegoba.

Nipošto ne treba ignorirati savjete liječnika koji se tiču prevencije respiratornih bolesti, što se prije svega odnosi na redovito pranje ruku (najveći broj virusa prenosi se upravo direktnim kontaktom) i izbjegavanje zaraženih osoba.

d540c4046c655f9f8287

Kako rukama prenosimo zarazu i kako pravilno prati ruke?

Većina ljudi ne zna razliku između gripa i prehlade, a upravo je to ključno za izbor odgovarajuće terapije. Naravno, liječnik će lako uspostaviti dijagnozu, ali je važno prepoznati prve simptome gripe, osobito kada je riječ o osobama koje pate od kroničnih bolesti.

Koji su simptomi prehlade,a koji gripe? Za razliku od prehlade, simptomi gripe javljaju se iznenada, u vidu porasta tjelesne temperature, glavobolje, umora i malaksalosti, bolova u zglobovima, mišićima i očima, tople i crvene kože, crvenih i suznih očiju, suhog kašlja i grlobolje. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, gripa može uzrokovati bakterijsku upalu pluća, upalu uha i sinusa, dehidraciju i pogoršanje simptoma bolesti kao što su astma ili dijabetes.  Uz ove namirnice ojačaj imunitet i pobijedi gripu! Tegobe izazvane prehladom obično počinju upalom grla, koja najčešće prolazi poslije dan ili dva, a nakon toga se javljaju curenje iz nosa i kašalj. U slučaju ovog oboljenja, prvih nekoliko dana iz nosa se izlučuje vodeni nazalni sekret koji kasnije postaje gušći i tamniji. Tamna sluz sasvim je normalna pojava i obično ne znači da se u tom području (prije svega sinusima) razvila bakterijska infekcija.  Trikovi iz kuhinje s kojima ćeš ublažiti grlobolju, piše 24 sata.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

‘MLOHAVA ĆUNA’ Devet stvari koje najčešće dovode do problema s erekcijom

Administrator

Osim na težinu i raspoloženje, bolesna štitnjača ima veliki utjecaj i na srce, kosti, kožu…

Administrator

Mogu je jesti dijabetičari i oni koji su na dijeti: ovako pripremljena tjestenina smanjuje rizik od raka, snižava kolesterol, jača imunitet…

Administrator

10 razloga zbog kojih zimi brže starimo i kako to spriječiti

Administrator

Kad odlučite piti samo vodu, vaše tijelo doživjet će preporod

Administrator

Osobni treneri donose 5 tajni za dobru tjelovježbu

Administrator