"> Kako oporučno raspodijeliti imovinu? - Treća dob Hrvatska
">
Pravni dokumenti

Kako oporučno raspodijeliti imovinu?

 

Kako oporučno raspodijeliti imovinu?

Razmišljate li već neko vrijeme o sastavljanju oporuke, ali ne znate otkud krenuti, kome se obratiti za savjet i na kraju krajeva, koliko će vas sve to skupa koštati?

Nasljeđivati se može na temelju zakona ili na temelju oporučnog raspolaganja. Oporuka je pravni dokument kojim ostavitelj izjašnjava svoju posljednju volju i na neki način nakon smrti „nagrađuje“ one koji su to zaslužili, odnosno „kažnjava“ one koji se baš nisu iskazali. Oporuku može napraviti svaka osoba sposobna za rasuđivanje koja je navršila 16 godina života. Smatra se da oporučitelj nije bio sposoban za rasuđivanje ako nije bio u stanju vladati svojom voljom toliko da postupa u skladu s tim znanjem. U pravilu se pretpostavlja da je oporučitelj u trenutku sastavljanja oporuke bio sposoban za rasuđivanje, a tko tvrdi suprotno morat će to dokazati pred sudom. Ujedno, eventualni gubitak sposobnosti za rasuđivanje koji bi nastupio nakon što je oporuka napravljena neće utjecati na njezinu valjanost.

Prema Zakonu o nasljeđivanju postoje privatna oporuka (vlastoručna i pisana pred svjedocima), javna oporuka i oporuka u izvanrednim okolnostima. Važno je napomenuti da postojanje oporuke ima prednost pred nasljeđivanjem temeljem zakona kao i da na njezinu valjanost neće utjecati činjenica čuvate li je kod kuće ili ste je povjerili službenoj osobi.

Vlastoručna oporuka je valjana ako ju je oporučitelj vlastoručno napisao i ako ju je potpisao. Za valjanost ove oporuke nije nužno, ali je korisno, da su u njoj naznačeni mjesto i datum kad je sastavljena. Pisana oporuka pred svjedocima koristi se za slučajeve kada oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati. Ovdje je preporučljivo da se naznači svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle kasnije koristiti njihovom lakšem pronalaženju. Ovakvu oporuku nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika, ali ukoliko se ipak za to odlučite, morat ćete platiti trošak javnobilježničke ovjere potpisa u iznosu od pedesetak kuna po primjerku.

Što se tiče javne oporuke, svatko može (ali i dalje mora biti sposoban za rasuđivanje) valjano oporučiti u obliku javne oporuke, dakle neovisno o tome zna li i može li čitati i pisati. Stoga javna oporuka mora zadovoljavati dodatne formalne uvjete u odnosu na privatnu oporuku i mora biti sastavljena od strane suca općinskog suda ili pak javnog bilježnika. Za razliku od privatnih, javne oporuke nisu besplatne pa se primjerice za sastavljanje sudske oporuke plaća pristojba u iznosu od 500,00 kuna.

Posljednji zakonom predviđeni oblik oporuke jest oporuka u izvanrednim okolnostima. Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku. Prema sudskoj praksi izvanrednim okolnostima može se smatrati naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, elementarne nepogode, ratno stanje i sl. Usmena oporuka će u svakom slučaju prestati vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena. Ovakav oblik u pravilu se rijetko pojavljuje, ali nije naodmet spomenuti ga.

U slučaju da se ipak ne odlučite sastaviti oporuku vaša će imovina svejedno biti raspoređena na vaše zakonske nasljednike prema nasljednom redu, u skladu sa zakonom. Konkretno, imate li dvoje djece i supružnika koji vas je nadživio, svatko od njih će naslijediti trećinu vaše imovine.

 

Mag iur.Maja Jurić

Vijesti

Koja je to  jedna od 10 najčešćih bolesti?

OSTAVINSKI POSTUPAK

NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PRAVNI SAVJET- Prava bračnog i izvanbračnog partnera

Administrator

Imate li pravo na fizikalnu terapiju?

Administrator

Korisni savjeti oko zastare

Administrator

Pravni savjeti – studeni

Administrator

Pravni savjeti

Administrator

PRAVNI SAVJET: Kako do zdravstvene njege

Administrator