Društvo

Kako napraviti klasifikaciju staračkih domova i uvesti nadzor?

Nedavno je svijet obišla šokantna snimka iz jednog staračkog doma u kanadaskom Ontariju. Nakon što je primjetio ozljede na tijelu svoje majke, Camile Parent postavio je skrivenu kameru u njezinu sobu u domu. Ono što je zabilježila ga je šokiralo. Skrbnica je njegovu majku bacala po krevetu, a u jednom trenutku joj je izmet gurala pred lice…

Iako ovakvih šokantnih slučajeva ovdje nije bilo, istina je da uvjeti nisu najbolji ni u Hrvatskoj. No, obitelji štićenika to prepričavaju anonimno. Dobiti mjesto u domu za stare i nemoćne gotovo je nemoguća misija, kad nekome to konačno uspije na neki način je prisiljen biti zadovoljan onim što je dobio.

Pokazao je to i slučaj davno bjelovarskog Doma za starije i nemoćne osobe “Moj mir” gdje je nakon udara groma 2011. godine poginulo petero štićenika, a ravnateljici se kasnije sudilo da je bez odobrenja mjerodavnih institucija svih 20 štićenika premjestila u svoju obiteljsku kuću koja nije udovoljavala uvjetima za njihov smještaj niti zaštiti od požara.

Riječ je bila o privatnom domu, kojih u Hrvatskoj ima dvostruko više nego državnih domova. Za državne domove liste čekanja su i po pet godina, pa su privatni domovi vrlo traženi. Nakon bjelovarskog slučaja mediji su ih prozvali mjestima za umiranje i laku lovu. Iako štićenici kažu kako ih ima stvarno sjajnih, dovoljno je i nekoliko iznimaka za tragediju, koja je jednostavno nedopustiva. Kad već nema dovoljno kapaciteta u svojim domovima, za sigurnost štićenika u privatnim domovima trebala bi brinuti država. No nadzor se provodi svake tri godine. Štićenici i udruge poručuju: To je nedostatno!

Uz središnje državne institucije nadzor bi trebale vršiti i jedinice lokalne i regionalne samouprave. A to dosada nije bio slučaj. Upravo je lokalna samouprava, poručili su iz udruga, bila jedna u nizu koja je zakazala…

 

Trebamo bolja rješenja i bolji i stroži nadzor! Pa neka ministar Pavić opet kaže da se ne može.

Anketa

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Related posts

Prosvjedi starijih i njihova vitalna važnost

Smrt nepokretnih sestara i brata: Živjeli su bez struje, u smeću, a grijali su se na palete i kartone

Jesu li ljudska prava i dostojanstveno starenje nekim nepisanim zakonom zabranjeni?

Ostavi komentar