"> KAKO LIJEČITI PROŠIRENE VENE - Treća dob Hrvatska
">
Zdravlje

KAKO LIJEČITI PROŠIRENE VENE

 

Od proširenih vena pati gotovo svaka peta osoba, ali ipak češće žene. Ako i nismo osjećali simptome, svi smo za njih barem jednom u životu čuli. No, što su zapravo (proširene) vene i zašto ipak treba biti s njima oprezan?

Vena je, po “knjiškoj” definiciji, svaka krvna žila koja krv prenosi prema srcu. Njezina uloga je da krv, koja je izvršila stanično disanje, odvede u srce. Ta krv je zapravo siromašna kisikom, ali bogata otpadnim tvarima i ugljikovim dioksidom. Uz arterije i kapilare čine dio krvožilnog sustava.prenosi

No, što znači imati proširene vene?

Proširene ili varikozne vene su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena, koji kontroliraju tijek krvi od periferije k srcu i plućima. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcioniraju dobro, onda krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene izazivajući, logično, njezino proširenje.

Mogu li spriječiti nastanak proširenih vena?

Iako su uzroci prvenstveno zapravo genetski – gotovo polovica bolesnika ima roditelje s istim ili gorim simptomima – naravno da postoje načini kako spriječiti nastanak ili barem usporiti pojavljivanje proširenih vena. Liječnik će vas ovdje savjetovati slično kao i za druge “krvožilne” probleme, a to znači da biste trebali paziti na prehranu, više se kretati, ne predugo stajati ili sjediti, ali i regulirati svoju tjelesnu masu. Osim nezdravog života, problem proširenih vena često se javlja i u trudnoći.

Koji su simptomi proširenih vena i kako ih liječiti?

Imate li težak osjećaj u nogama, povremeno vam se grče mišići i imate otekline u donjem dijelu vaših nogu, na dobrom ste putu da “zaradite” proširene vene. Čak i naizgled bezopasna svrbež oko jedne ili više vena može upućivati na ovaj česti zdravstveni problem.

Briga o sebi, poput vježbanja, uzdizanja nogu i sličnih stvari može vam olakšati posljedice i spriječiti pogoršanje stanja. Ipak, ako bol osjećate svakodnevno, imate ranice ili krvarite, posjet liječniku bi trebao biti obavezan.

Liječenje proširenih vena kao i svako liječenje zahtijeva individualni pristup, odnosno potrebno ga je “iskrojiti” za svakog pacijenta posebno. Za utvrđivanje potpunog stanja treba se napraviti UZV Color Dopler pregled vena nogu. Metoda liječenja ovisi o venskoj patologiji koja je u podlozi.

Ako se radi samo o lokaliziranim proširenjima (konvolutima) bez doplerskih znakova insuficijencije magistralnih ili perforantnih vena tada u obzir dolazi sklerozacija pjenom ili uklanjanje proširenih vena (flebektomija).

Ako se na ultrazvuku pokaže proširenje vene (insuficijencija) pristupa se liječenju laserom.

BESPLATNO SE SAVJETUJTE:

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

BLOKIRAN DOGOVOR: Pritisak učitelja, liječnika i sestara kulminirat će ujesen

Administrator

Mi Samoborci imamo sreću s mjestom u kojem živimo, ali…

Administrator

Za ovom zelenom algom svi su poludjeli, a kako i ne bi kad pomaže kod srčanih problema, dijabetesa, visokog kolesterola i mršavljenja

Administrator

Penzići, promjenite navike i uštedite. Čokolada koja više čini dobro nego zlo

Administrator

Tko je u povećanom riziku od razvoja Parkinsonove bolesti?

Administrator

Aloe vera, eukaliptus, đumbir… Bilje koje će vam olakšati bol u zglobovima

Administrator