Zdravlje

KAKO LIJEČITI CRIJEVNU VIROZU

Važni savjeti za sprječavanje infekcije

Kako se kontaminirana hrana uglavnom doima normalnog izgleda, mirisa i okusa, na naša osjetila se teško možemo pouzdati. Zbog toga je ključno spriječiti bakterije da uopće uđu u hranu i da se razmnože u broju dovoljnom za razvoj infekcije. Najvažniji korak u tome jest ujedno i temelj svih javnozdravstvenih akcija – temeljito pranje ruku prije svakog jela ili rukovanja s hranom.prenosi

Dobro treba oprati voće i povrće, posebno ono koje ne namjeravate kuhati, a očistiti treba i radne površine te pribor za jelo. Prerađevine od goveđeg mesa, perad i jaja treba dobro termički obraditi, a ribu valja pripremati svježu. Hranu bi trebalo pripremati netom prije konzumacije, a ohlađenu hranu kratko držati izvan hladnjaka. Vodu i led nepoznatog porijekla valja izbjegavati, a tijekom putovanja svu se hranu savjetuje čuvati u čistim vrećicama ili zatvorenim posudama u prijenosnom hladnjaku. Budući da za navedene uzročnike (izuzev rotavirusa) još uvijek ne postoji cjepivo, adekvatna higijena i svi navedeni postupci i dalje su nam glavno oružje u borbi protiv crijevnih infekcija u ljetnom razdoblju.

Liječenje crijevne viroze

Crijevna viroza ne izaziva komplikacije i najčešće nije potrebna liječnička pomoć. Cilj liječenja je ublažavanje simptoma te nadomjestak tekućine i elektrolita, odnosno soli i minerala izgubljenih proljevom i povraćanjem, kako bi se spriječila dehidracija.

U sljedećim situacijama preporučuje se da posjetite liječnika:

  • Ako su simptomi nakon tjedan dana jednaki i stanje se ne poboljšava
  • Kod stalnog povraćanja, bez proljeva
  • U slučaju simptoma koji se ne povezuju s crijevnom virozom
  • Ako uočite krv ili sluz u stolici
  • U slučaju iznimno oslabljenog imunološkog sustava (primjerice kod akutne leukemije, tijekom kemoterapije i slično)

Liječenje crijevne viroze kod odraslih

Crijevna viroza kod odraslih osoba može se ublažiti jednostavnim metodama samopomoći. U nastavku vam donosimo neke od najvažnijih stvari na koje biste trebali obratiti pažnju:

Pijte dovoljno tekućine

Nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom i povraćanjem najvažniji je dio liječenja crijevne viroze.

Voda i juha su najbolji izbor, a možete konzumirati i sportske napitke, koji će pomoći da nadomjestite elektrolite.

Što izbjegavati kod crijevne viroze?

Izbjegavajte napitke koji sadrže kofein, kao što su kava i crni čaj. Također, alkohol biste trebali izbjegavati u potpunosti jer djeluje kao diuretik i može dodatno uznemiriti želudac.

Kod crijevne viroze općenito biste trebali izbjegavati mliječne proizvode, vlakna te svu masnu ili začinjenu hranu. Također, izbjegavajte slatku hranu i nekuhano voće i povrće.

BRAT dijeta vam može pomoći

Kod crijevne viroze je vrlo učinkovita popularna BRAT dijeta, koja će ublažiti proljev i pomoći vam da se osjećate bolje.

BRAT dijeta se sastoji od četiri ključne komponente: banana, riže, jabuka i tosta. Ove namirnice su lako probavljive, sadrže mnogo ugljikohidrata, dat će vam energiju i nadomjestiti hranjive vari izgubljene kroz povraćanje i proljev.

  • Banane – banane su lako probavljive i bogate kalijem, te pomažu nadomjestiti elektrolite koji se gube kod proljeva. Banane su također bogate i pektinom te inulinom te će stoga poboljšati vašu probavu i apsorpciju tekućine u crijevima.
  • Riža – smeđa riža ima previše vlakana, ali bijela riža je lako probavljiva te osigurava energiju iz ugljikohidrata.
  • Kuhane jabuke – jabuke su lako probavljive, hranjive, daju energiju iz ugljikohidrata i šećera, a bogate su i pektinom, koji može pomoći kod proljeva.
  • Tost – izbjegavajte konzumiranje cjelovitih zrna, jer vlakna mogu biti teška za probavni sustav. Preporučuju se pšenični obrađeni proizvodi, s obzirom da je njihova probavljivost puno veća.

Također, preporučuje se da uz navedene namirnice u prehranu uvrstite i probiotike, koji će pomoći bržem savladavanju bolesti i blagotvorno djelovati na organizam. Probiotici svojim djelovanjem pomažu u popravljanju izgubljene ravnoteže crijevne mikroflore i pomoći će kod proljeva.

Odmarajte dovoljno

 

Related posts

Najbolja hrana za vaše zdravlje vjerojatno je već u vašoj kući

Školica o važnosti pravilne prehrane superbake Dubravke

10 razloga zbog kojih zimi brže starimo i kako to spriječiti

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com