Zanimljivosti

KAKO KUPOVATI NA TRŽNICI

KAKO KUPOVATI NA TRŽNICI

Povrće, voće, mliječne proizvode i jaja mnogi građani kupuju u supermarketima držeći  kako su cijene na tržnicama više. No, uz pomno praćenje cijena na tržnicama možete uštedjeti, a pritom jesti zdravo.

Na tržnicama se može naći mnogo bolja domaća roba, koju u principu češće imaju mali proizvođači. Veliki, naime, nerijetko na veletržnicama kupuju inozemnu robu koju zatim preprodaju na manjim tržnicama. Mali proizvođači  prodaju vlastitu robu. Stoga je najbolji savjet za one koji žele kupovati na tržnicama da se zbliže s nekoliko različitih vlasnika OPG-ova koji prodaju različitu robu. Ovakva vrsta vjernosti kupcima u većini slučajeva osigrava česte akcijske cijene. Dobro je znati da su mali proizvođači na tržnicama uglavnom petkom i subotom. Razlog toga je taj što nemaju dovoljno robe da bi je prodavali tijekom cijelog tjedna.

Kad su u pitanju cijene, one variraju od tržnice do tržnice, od grada do grada, a ključaj lokacijski element je razlika cijena u unutrašnjosti i na moru. U gradovima na kontinentu cijene su najniže ljeti, dok je u primorskim krajeva suprotno – ondje je u to doba godine najskuplje kupovati na tržnici.

Cijene na tržnicama u nekim gradovima ovise i o tome koji je dan u tjednu. Primjerice, zagrebački fenomen, kojem nije otkriven razlog, jest da su cijene najviše subotom, a najniže nedjeljom.

Nadalje, poznato je kako je kupovina  na tržnici najskuplja u jutarnjim satima. Kako dan odmiče cijena pada. Proizvođači i prodavači se žele riješiti proizvoda, pa netom prije zatvaranja cijene snize na doista smješne iznose.

Za dodatnu uštedu dobro je ipak usporediti cijene na tržnici s onima u supermarketima. To je najbolje raditi jednom mjesečno. Pritom vrijeme mogu uštedjeti akcijski letci supermarketa.

No, zapamtite kako na tržnicama uvijek imate veći izbor robe, veće varijacije u cijenama na jednom mjestu i znatnu količinu domaćih proizvoda.

 

Related posts

Bakterije teže preživljavaju u sobama s puno svjetla

Inicijativa Gledaj (U)druge

Povećava i kava krvni tlak?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com