"> KAKO JE NASTAO “PORAST“ MIROVINA SA 1,8 NA 2,44 POSTO - Treća dob Hrvatska
">
Društvo Mirovine

KAKO JE NASTAO “PORAST“ MIROVINA SA 1,8 NA 2,44 POSTO


Prvom informacijom koja je objavljena 21. kolovoza prije podne ove godine u medijima je preneseno da će „porast“ mirovina biti 1,8 posto. Kako umirovljenici taj podatak iščekuju ko ozebao Sunca, razočarano su prenosili jedni drugima koliko će im mirovine biti „veće“ u drugom polugodištu ove godine.

Znalci su odmah posumnjali u taj podatak jer on očito nije bio usklađen s promjenom koja je nastupila prošle godine izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. I doista, izjavom ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića taj je postotak kasnije ispravljen i naveden je točan da će mirovine porasti za 2,44 posto. U razlika je nastala upravo zato što je u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju lani prihvaćen jedan od prijedloga Matice umirovljenika Hrvatske da se potpuno ukine prijašnja „švicarska formula“ i primijeni novija formula 70 naprama 30 posto.

I na prvi pogled je sve izgledalo normalno, da je vuk sit i koza cijela. Međutim, Matica umirovljenika je u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju lani jasno prepoznala podvalu i prevaru. I da ne objašnjavamo ponovit ćemo što je Matica napisala u e-savjetovanju o izmjenama  dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju: „Ne možemo prihvatiti da ostane postojeći način usklađivanja mirovina za prvo polugodište tekuće godinu u omjeru kakav je bio u švicarskoj formuli. To znači, ne više zbrajati 50 posto indeksa rasta plaća i 50 posto indeksa rasta cijena.

 

Taj prijedlog Matice, kojeg je podržao i Sindikat umirovljenika Hrvatske, je prihvaćen u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju i prvi put je primijenjen upravo sada. Znači i za prvo polugodište se odmah izračunava po formuli 70 posto plus 30 posto i odmah se primjenjuje. A kolika je to razlika pokazuje i podatak da su po prvoj računici mirovine rasle za 1,8, što je prvotno i objavljeno, a po novoj 2,44 posto.

Evo na temelju čega je nastao točan izračun. Plaće su u prvom polugodištu imale porast od 3,4 posto, a potrošačke cijene 0,2 posto. Kada se uzme 70 posto od rasta plaća onda se dobije podatak od 2,38 posto. Tome se dodaje 30 posto od rasta cijena, a on iznosi svega 0,06 posto. Kada se zbroje dobiveni postoci (2,38 + 0,06) dobije se 2,44 posto, točno za toliko su stvarno „porasle“ mirovine.

Mi bi rađe da je prihvaćen prijedlog Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika da se mirovine usklađuju jednostavnije, bez komplicirane računice. Znači sa samo jednim postotkom, Ako su plaće veće onda s njima, a ako su cijene veće onda samo s njihovim postotkom. Nije prihvaćeno. I tako će primjenom ove formule i dalje mirovine zaostajati za rastom plaća, a već sada su u odnosu na plaće najniže u Europi. Matica i Sindikat umirovljenika su bili predlagali čak i novo privremeno rješenje o zbrajanju postotka 80 posto i 20 posto iako bi i to dalje generiralo zaostatak rasta mirovina za plaćama. Matica je svojevremeno, pa i lani i ove godine, predlagala i da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća. I da je tako bilo sada bi imali rast mirovina od 3,4 posto, ali bi i u dosadašnjem usklađivanju imali porast mirovina za više od 15 posto jer je najmanje tolika razlika postotka rasta plaća i mirovina.

Tako će rasprava o novoj formuli za usklađivanje morati biti nastavljena. Predstavnici umirovljenika nemaju druge mogućnosti. Mora se zaustaviti toliki pad prosječnih mirovina u odnosu na prosječne plaće. Sve se svodi na troškovni princip pa se optužuje umirovljenike koliko opterećuju državni proračun, a ne navodi od

čega umirovljenici žive i ima li u kontejnerima dovoljno odbačene hrane da je mogu sakupiti. Ali opasno je i neljudski iznositi statističke podatke da sa popravi slika siromaštva umirovljenika, iako je ta statistika više manipulacija nego točne brojke. Iz prvog stupa generacijske solidarnosti iz kojeg svi umirovljenici dobivaju mirovinu oduzeta je četvrtina sredstava, a to od 2002. godine do danas iznosi oko 100 milijardi kuna. To je prebačeno u drugi obvezni mirovinski stup odnosno u privatne bankarske fondove. Njima je, potpuno je jasno, cilj profit, a ne socijalna osjetljivost prema umirovljenicima. A što je najgore, to čak ni sadašnji radnički sindikati ne razumiju jer tih novaca za buduće umirovljenike nema.

Država posuđuje svoj novac i na njega plaća kamate. Ima li besmislenije ekonomske prakse u svijetu? Nažalost to prihvaćaju i potvrđuju i vlast i oporba, svatko je malko omastio brk, na račun umirovljenika koji su pali u siromaštvo veće, nego ikad do sada.

 

Kada se tome dodaju sve mirovine koje su ostvarene po drugim zakonima i privilegijama, bez osnove u uplati doprinosa, onda je jasno koliko ima manipulacija s umirovljenicima. Ali mirovine zato tonu na dno dna, a preko toga se prelazi i statističkim manipulacijama „popravlja“. Sa svim najnovijim povećanjima, uključujući i onih 3,13 posto za najniže mirovine i ovih 2,44 posto, prosječna mirovina je sada 2.504 kune. To je 37,8 posto u odnosu na prosječnu neto plaću, a svega 27,8 posto u odnosu na bruto plaću u Republici Hrvatskoj.

Nižeg odnosa prosječne mirovine prema prosječnoj plaći u Europi nema. A prema sadašnjoj formuli za usklađivanje bit će nastavljen pad dijela prosječne mirovine prema prosječnoj plaći, a za umirovljenike će trebati povećati proizvodnju kontejnera, a i njihovo recikliranje da im se olakša potraga za bocama i hranom. Možda bi bilo dobro to ugraditi i u Zakon o mirovinskom osiguranju, posebno uz dio koji određuje obvezan doprinos za drugi stup.(muh.trecadob.com)

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Unuk iz pakla: Splićanin maltretirao 87-godišnju baku od koje je žicao novac, podivljao kada nije prodala stan pa joj slomio rebra

Administrator

BAKINO PISMO UNUKU (Božica Jelušić)

Administrator

MJERE STUPILE NA SNAGU. DONOSIMO POPIS SVEGA ŠTO SE ZATVARA

Administrator

TURISTI BEZ DOKTORA Kvarner ostao bez četvrtine ambulanti, liječnika nedostaje čak i za hitnu pomoć

Administrator

SIROMAŠTVO UMIROVLJENIKA JE ZABRINJAVAJUĆE

Administrator

Kuda ide ovaj svijet?! On će konačno osloboditi svijet od zloće

Administrator