Naše priče

Kada zakon nije na tvojoj strani

Nada Dovranović, koja ima 68 godina priznaje kako nije zadovoljna svojom mirovinom i kako joj promjena zakona nije donijela ništa dobro. U mirovinu je otišla iz sisačkog Gradskog poglavarstva sa punim starosnim stažem u punu starosnu mirovinu. Kada je ona otišla u mirovinu, još se u mirovinu moglo sa 55 godina i sa 35 godina radnog staža. Ona je ipak odlučila raditi tri godine dulje nego što je bilo njeno vrijeme za umirovljenje, no to joj ipak nije pomoglo da dobije veću mirovinu, već joj je ona naprotiv i smanjena za 500-tinjak kuna. Sve se to događalo kada se mijenjao mirovinski zakon, pa ona danas je ustvari kažnjena za dulji ostanak u službi.

Vezane vijesti:

Postoje li obični ljudi?

Zašto se zapravo svađamo?

Zar ova žena zbilja ima toliko godina?

 

Hrvatska realnost koja je nažalost, postala praksom

Ona je naime u mirovinu otišla sa 58 godina i sa 38 godina staža, iako je zakon onda bio 55 godina sa 35 godina radnoga staža. Odlučila je ostati dulje na radnom mjestu kako bi kasnije imala veću mirovinu, no Hrvatska naravno kvalitetne radnike kroz zakon uspije kazniti, a tako se dogodilo i Nadi. Umjesto da dobije veću mirovinu, ona je dobila 500 kuna manju mirovinu, a one tri godine koje je odradila ustvari nikome i besplatno. U ono vrijeme da je otišla u mirovinu sa 5 godina imala bi višu mirovinu, jer se tada još gledao prosjek najboljih 10 godina visine plaće i po tome se obračunavala mirovina.

Ipak ulaskom u mirovinu ne osjeća se loše, jer je pozitivnog životnog stava. I pokušava ne misliti na nepravdu koja joj se dogodila. Internet otkad ne radi izbjegava, jer više voli aktivni život u prirodi. Također je dobrovoljni vatrogasac pa često i odlazi na more i to na Vir gdje ima svoju kuću. Govori da ne troši puno osim za put i režije, a hranu kupuje na moru i sama ju priprema. Govori da nije jedna od onih koji kukaju i malo joj je žao što ju je država zakinula za 500 kn mirovine, ali kako sama napominje, skromna je, zna raspolagati novcem, pa joj ništa ne nedostaje. Od mirovine uzdržava samo sebe, ali uskoči i u pomoć sinu ili kćeri ako ustreba. Također jako voli kuhati, pa im priprema razne domaće delicije.

 

Related posts

Streličarstvom za dugovječnost. Vještina za sve generacije

Sretan Božić

Neurokirurg Paladino 15 dana mjesečno radit će u Mostaru

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com