"> Kada govorite drugi jezik, postajete i druga osoba - Treća dob i 50+
">
Društvo Medicina

Kada govorite drugi jezik, postajete i druga osoba

Američka studija je pokazala- Ljudi koji govore dva jezika, nesvjesno mijenjanju osobnosti kod ”prebacivanja” na drugi jezik!

 

Znanstvenici s fakulteta Wisconsin- Milwaukee proučavali su skupinu latino žena, one su sve govorile dva jezika, ali su pripadale različitim društvenim slojevima. Utvrđene su značajne promjene u percepciji samoga sebe s obzirom na koji su jezik u tom trenutku govorile.prenosi

Jezik je čimbenik koji aktivira različite okvire koji su specifični za neku kulturu. Voditelji istraživanja su rekli da su se žene smatrale više samouvjerenima kada su govorile španjolski nego kada su govorile engleski. Promatrači su također primijetili kako su žene bile više samodostatne i otvorene kada su govorile na španjolskom.

U jednom od istraživanja, grupa dvojezičnih američkih latinoamerikanaca promatrala je oglase koji su sadržavali žene u različitim scenarijima. Sudionici su vidjeli oglase na jednom jeziku – engleskom ili španjolskom – a zatim su, šest mjeseci kasnije, gledali iste oglase na drugom jeziku. Njihova percepcija o sebi i o ženama u oglasima mijenjala se ovisno o jeziku.

Jedan ispitanik, na primjer, vidio je glavnog lika oglasa kao samostalnu i hrabru ženu u španjolskoj verziji, ali kao beznadnu, usamljenu, zbunjenu ženu u engleskoj verziji.

 

Povezane vijesti

Matica umirovljenika podržava zamrzavanje 2. mirovinskog stupa

Administrator

POSLJEDNJI POZDRAV TRAGIČNO PREMINULOM MATTEU Od 21-godišnjaka iz Zaprešića na brdovečkom groblju oprostili se obitelj i prijatelji

Administrator

Demografsko starenje stanovništva se povećava

Administrator

Do kraja 2017. u mirovini će biti trećina Hrvatske

Administrator

Osijek: Provod u Laktašima

Administrator

Proglašavanje siromašnih umirovljenika bogatima, prema HNB-u

Administrator