"> JOŠ 4 MILIJUNA MIGRANATA PREPLAVLJUJE EUROPU! - Treća dob i 50+
">
Društvo

JOŠ 4 MILIJUNA MIGRANATA PREPLAVLJUJE EUROPU!

JOŠ 4 MILIJUNA MIGRANATA PREPLAVLJUJE EUROPU: Erdogan će otvoriti tursku granicu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja primila više od četiri milijuna izbjeglica, zaprijetio je u četvrtak da će pustiti novi val migranata u Europsku uniju ako ne dobije veću međunarodnu pomoć.

Više od 3,5 milijuna tih izbjeglica su Sirijci i Ankara želi da se u toj zemlji uspostavi “sigurna zona” kamo bi se mogli vratiti onamo. “Ako se to ne dogodi, morat ćemo otvoriti vrata. Ili ćete nam pomoći, ili, ne učinite li to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti”, rekao je u televizijskom nastupu u Ankari.

“Predlažemo uspostavu sigurne zone (…) ako to učinimo, to će pomoći Turskoj”, dodao je.prenosi

Usto je upozorio na stanje u Idlibu – sirijskoj pokrajini uz tursku granicu u kojoj živi oko 3 milijuna ljudi. Oni su meta bombardiranja režima u Damasku i sve veći broj afganistanskih migranata ulazi u Tursku. “Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili”, dodao je. Rekao je i da je Turska potrošila 40 milijardi dolara, a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turska i EU su 2016. potpisali ugovor koji predviđa povratak  migranata u Tursku i to onih koji su ilegalno ušli u Grčku, u zamjenu za financijsku pomoć od 6 milijarda eura europskog novca Ankari. “EU je do danas isplatio 5,6 od odobrenih 6 milijarda eura”, odgovorila je  glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud, obećavši “uskoro” i ostatak.

 

Povezane vijesti

Neka ti Ljubav danas bude jedina misao

Administrator

Čisti luksuz: Fina će za obnovu radničkog restorana uložiti 6.5 milijuna kuna

Administrator

NAJSTROŽE ČUVANA TAJNA HRVATSKOG ZDRAVSTVA Teški bolesnici imaju pravo na novčanu pomoć, evo tko sve može ostvariti to pravo i kako do doplatka

Administrator

Što god nije moje, PUŠTAM!

Administrator

Dvije tisuće ljudi u svijetu prima nacističke mirovine, u Hrvatskoj 71 osoba

Administrator

Mirovine tonu ispod granice bijede

Administrator