Zanimljivosti

Jesu li i vaš dom napale muhe? Ovako ih možete lako otjerati

Muhe slijeću na razne prljave površine poput izmeta, pokvarene hrane, smeća i mogu prenijeti opasne bakterije, poput uzročnika tifusa, proljeva, kolere…

Muha na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama može nositi oko milijun bakterija te prouzročiti oko 600 različitih bolesti poput pneumonije, urinarne infekcije, otrovanja krvi i trovanja hranom.

Tijekom ove jako tople jeseni muha ima sve više i više, ali sadnjom pravih biljaka i jednim malim trikom možete se jednostavno riješiti muha iz kuće.prenosi

Bosiljak odbija muhe, zato ga obavezno posadite u teglicu i stavite u blizini stola i stolica. Od njega možete napraviti i prirodni repelent ako njegove svježe listove ubacite u kipuću vodu i ostavite ih tako nekoliko sati. Zatim umiješajte votku i pripremljenu tekućinu čuvajte u hladnjaku, u bočici s raspršivačem. No potreban je oprez kod špricanja da tekućina ne bi dospjela u oči.

foto: Dreamstime

Lavanda odbija i moljce i buhe te muhe i komarce. Stoljećima se koristila kako bi uljepšala miris doma i sačuvala odjeću. Šarmantna biljka ljubičastih cvjetova, koja oplemenjuje svaki vrt, raste i u tegli u zatvorenom. Međutim, morate je smjestiti pored sunčanog prozora. Lijep miris koji ljudi vole, mušice, komarci i muhe ne mogu podnijeti.

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom tjeranju. Miris eteričnih ulja je neprivlačan muhama. Kao repelenti najčešće se koriste eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilčić, piše Agroklub

Trik kojim ćete spriječiti ulazak muha u kuću

Muhe ne vole ni objekte koji svjetlucaju i reflektiraju svjetlost. Jedan od najjednostavnijih i po mnogima najučinkovitiji način da spriječite da u vaš dom ulete muhe jest da napunite običnu prozirnu vrećicu s čistom vodom. Napunite je do pola i zavežite čvrsto.

Objesite je pred vrata ili prozora koje držite otvorene, a na njima nemate zaštitne mrežice. Tako ćete spriječiti muhe da ulaze u vaš dom.

Zbog njihove strukture očiju, bistre vrećice ispunjene vodom muhama nalikuju na paukovu mrežu pa ne dolaze blizu. Tvrdi se i da vrećica s vodom dezorijentira muhe i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje. Bilo kako bilo, važno je da djeluje.

 

Vijesti

Važno za buduće umirovljenike