"> Jedna od najuspješnijih godina štednje za mirovine! - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine Zanimljivosti

Jedna od najuspješnijih godina štednje za mirovine!

U drugom mirovinskom stupu štedi oko dva milijuna građana. U prvom dijelu godine mirovnici su svojim osiguranicima ostvarili odlične rezultate, a ukoliko i drugi dio godine bude takav ovo bi mogla biti jedna od najuspješnijih godina za mirovinske fondove.

Prosječni su se prinosi kod mirovinskih fondova u prvih šest mjeseci ove godine kretali između 3,79 i 7,28 posto. Fondovi s višim stupnjem rizika priskrbili su svojim članovima najveću zaradu.

Prošle su godine neki od mirovinaca imali i gubitke, stoga je u tom pogledu ova godina puno bolja. U prvih pola godine ostvarili su rast za čitavu godinu, a do kraja iste taj bi rast mogao biti još i veći. U cijeloj 2018. godini prinos je bio 0,84 posto. Za usporedbu, u prvoj polovici ove godine prosječni je prinos iznosio 7.28 posto. Fondovi višeg stupnja rizika (kategorija A) do sada su najbolje poslovali u 2019. godini. Među tim je fondovima i Erste Plavi fond, također kategorije A, koji je u prvih pola godine ušteđevinu svojih članova uvećao za 9,55.

Vijesti:

Gdje nastaje hormon sreće- u crijevima ili mozgu?
Kako uzgajati kefir sami kod kuće?
Supermario može spriječiti demenciju

Konzervativni fondovi (kategorija C) koji imovinu plasiraju u niskorizične financijske instrumente prosječno su imovinu povećali za 3,79 posto. Uskoro će biti dva milijuna članova u 12 obveznih mirovinskih fondova. Ukupna neto ušteđevina trenutno iznosi 104,2 milijarde kuna.

Povezane vijesti

Svi protiv ALS-a

Administrator

Pretplata na novine Treća dob

Administrator

Ove čarobne riječi mogu vam promijeniti (i poboljšati) život, tvrde stručnjaci

Administrator

STUDENTSKI GRAD: Zdravlje na prvom mjestu

Administrator

SUH-ovci podržali radnike: Za dostojne plaće i mirovine!

Administrator

Zašto je biljka koja može industriju učiniti neotrovnom i biorazgradivom zabranjena?

Administrator