"> Japanski znanstvenici potvrdili supersimetrijsku genetsku teoriju hrvatskih znanstvenika - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Medicina Zanimljivosti

Japanski znanstvenici potvrdili supersimetrijsku genetsku teoriju hrvatskih znanstvenika

 

Foto: Novi list

“Koža je najveći ljudski organ vrlo složene građe, koji obavlja niz važnih životnih funkcija i pridonosi blizu dvadeset posto težine tijela. Vanjski sloj kože, epiderma, sastoji se od šest različitih slojeva. Važnu ulogu ima 65 gena, među njima SFTP familija gena, u kojoj je osobito zagonetan hornerin gen (HRNR), sada u fazi istraživanja.”prenosi

Godine 2011. grupa hrvatskih znanstvenika: Vladimir Paar, Matko Glunčić, Marija Rosandić, Ivan Basar i Ines Vlahović objavila je u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution bioinformatičko otkriće nove genomske supersimetrije (tzv. 36mer HOR – higher order repeat) u hornerin genu.

“To hrvatsko otkriće predstavlja jedinu dosad poznatu genomsku supersimetriju na čak četiri razine organizacije (primarna, sekundarna, tercijarna i kvartična)”, podsjetio je Paar u priopćenju.

Nedavno je, kaže, grupa japanskih znanstvenika: Romero, Nakaoka, Hosomichi i Inoue objavila rezultate svojih istraživanja u kojemu je potvrđeno otkriće supersimetrije hrvatskih znanstvenika.

“Japanski znanstvenici čak na deset mjesta citiraju hrvatsko znanstveno otkriće, pa čak i pojedinim poglavljima daju nazive iz tog hrvatskog otkrića”, istaknuo je Paar u priopćenju.

U sažetku svoga rada japanski znanstvenici navode: “Identificirali smo tvorbu koju su opisali Paar i suradnici.

Vijesti:

Najstrože čuvana tajna hrvatskog zdravstva. Nevjerojatno.
Hitna prevencija nasilja nad starijim osobama
12 simptoma dehidracije

“… u genomskom ustrojstvu od Paara i suradnika (2011), 39 bp iz primarne jedinice detektorano je i u čimpanzi, gorili i orangutanu”.

Japanski znanstvenici također ističu i drugi aspekt hrvatskog otkrića supersimetrija u vezi s funkcijom ljudskog mozga, navodi Paar.

“Neuroblastoma break-point family (NBPF) varijabilnost broja kopija je dramatični primjer repeticija višeg reda u čovjeku i čimpanzi. NBPF repeticije su povezane s evolucijskom razinom viših primata i one višeg reda pokazuju diskontinuirani skok u evolucijskom koraku od 48 monomera u čimpanzi na 165 monomera u čovjeku, što je moguće povezano s regulatornom funkcijom repeticija višeg reda.”, stoji u priopćenju.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Sprema nam se bijeli Advent

Administrator

ČESTITAMO VATRENIMA. A SADA IDEMO U FINALE PO POBJEDU!

Administrator

DRAGI UMIROVLJENICI, NE DOZVOLITE BITI PREVARENI. Pogledajte video

Administrator

Uskoro dolazi printanje lijekova

Administrator

Kakvo usklađivanje mirovina tražimo

Administrator

Na vrata u Grabriku sad pokucale lažne “teleoperaterke” – baki obećale manji račun, pa joj ukrale novčanik

Administrator