"> Japanski znanstvenici potvrdili supersimetrijsku genetsku teoriju hrvatskih znanstvenika - Treća dob i 50+
">
Aktivnosti Medicina Zanimljivosti

Japanski znanstvenici potvrdili supersimetrijsku genetsku teoriju hrvatskih znanstvenika

Foto: Novi list

“Koža je najveći ljudski organ vrlo složene građe, koji obavlja niz važnih životnih funkcija i pridonosi blizu dvadeset posto težine tijela. Vanjski sloj kože, epiderma, sastoji se od šest različitih slojeva. Važnu ulogu ima 65 gena, među njima SFTP familija gena, u kojoj je osobito zagonetan hornerin gen (HRNR), sada u fazi istraživanja.”prenosi

Godine 2011. grupa hrvatskih znanstvenika: Vladimir Paar, Matko Glunčić, Marija Rosandić, Ivan Basar i Ines Vlahović objavila je u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution bioinformatičko otkriće nove genomske supersimetrije (tzv. 36mer HOR – higher order repeat) u hornerin genu.

“To hrvatsko otkriće predstavlja jedinu dosad poznatu genomsku supersimetriju na čak četiri razine organizacije (primarna, sekundarna, tercijarna i kvartična)”, podsjetio je Paar u priopćenju.

Nedavno je, kaže, grupa japanskih znanstvenika: Romero, Nakaoka, Hosomichi i Inoue objavila rezultate svojih istraživanja u kojemu je potvrđeno otkriće supersimetrije hrvatskih znanstvenika.

“Japanski znanstvenici čak na deset mjesta citiraju hrvatsko znanstveno otkriće, pa čak i pojedinim poglavljima daju nazive iz tog hrvatskog otkrića”, istaknuo je Paar u priopćenju.

U sažetku svoga rada japanski znanstvenici navode: “Identificirali smo tvorbu koju su opisali Paar i suradnici.

Vijesti:

Najstrože čuvana tajna hrvatskog zdravstva. Nevjerojatno.
Hitna prevencija nasilja nad starijim osobama
12 simptoma dehidracije

“… u genomskom ustrojstvu od Paara i suradnika (2011), 39 bp iz primarne jedinice detektorano je i u čimpanzi, gorili i orangutanu”.

Japanski znanstvenici također ističu i drugi aspekt hrvatskog otkrića supersimetrija u vezi s funkcijom ljudskog mozga, navodi Paar.

“Neuroblastoma break-point family (NBPF) varijabilnost broja kopija je dramatični primjer repeticija višeg reda u čovjeku i čimpanzi. NBPF repeticije su povezane s evolucijskom razinom viših primata i one višeg reda pokazuju diskontinuirani skok u evolucijskom koraku od 48 monomera u čimpanzi na 165 monomera u čovjeku, što je moguće povezano s regulatornom funkcijom repeticija višeg reda.”, stoji u priopćenju.

 

Povezane vijesti

Imati sreću umrijeti kod kuće

Administrator

Kako izliječiti žuljeve na prirodan način

Administrator

10 namirnica koje je dobro jesti (i piti) ako sjedite većinu dana

Administrator

Dulje spavanje reducira potrebu za slatkim

Administrator

Cijela obitelj Beckham odmara se na hrvatskoj obali i uživa u anonimnosti

Administrator

Prekrasno druženje na DANIMA ZAGREBAČKIH JAGODA

Administrator