Glas umirovljenika Glavne teme Mirovine

Izbrisani umirovljenici

 

Tisuće izbezumljenih umirovljenika su trčali od banke do Fine, od Fine do HZMO-a, plakali, molili…

Mnogi naši umirovljenici ove godine umjesto mirovine, poljubili su šaltere. Hrvatskoj poštanskoj banci, jedinoj preostaloj u domaćem vlasništvu, koja posluje s visokom dobiti, proradio je po­jačani apetit za profitom i odlučili su se namiriti od sit­nih štediša koji, zamislite, koriste njihove račune i tamo stvaraju dugove. Da, točno ste čuli, nije riječ samo o oni­ma koji su negdje neodgovorno trošili, pa sad imaju ovr­he na računima, već ima i takvih kojima se zbog„držanja zaštićenog računa” za svaki slučaj, nagomilali bankovni nameti (10 kuna na mjesec). Tako je uvaženi bankar To­mislav Vuić (mjesečna plaća 86.000 bruto) donio odluku kako će sve te sitne dugove za oko 3.000 klijenata pro­dati agenciji za otkup dugovanja B2 Kapitalu za petinu vrijednosti, a onda te suvišne i prazne račune zatvoriti.

Kako htio, tako i učinio, valjda očekujući i bonus za takav poslovni potez. Tisuće izbezumljenih umirovljeni­ka su trčali od banke do Fine, od Fine do HZMO-a, pla­kali, molili, a gospoda iz banke su bila uvjerena kako su ispravno postupili. Ta ti sitni štediše ni ne zaslužuju išta drugo nego da ih se izbriše, jer su im sva primanja tu negdje oko jadnih tisuću kuna, i to na dva računa.

Kaže HPB da su oni uredno poslali tjedan dana ra­nije obavijest korisnicima kako su im prodali dugova­nja. Samo ih ovi nisu dobro shvatili. Jer tko bi bio tako maštovit i razumio da će mu banka prodati drugom (a zašto ne njemu samome?) njegov dug. I zatvoriti račun. I zaključati život.

Kako ovršeni umirovljenici više nisu imali dva ra­čuna, jedan redovni za ovršavanje i drugi zaštićeni na koji bi im se preusmjerilo pola do dvije trećine mirovi­ne, Fina je ustvrdila kako im ne može uplatiti mirovine, već da moraju otvoriti nove račune. Lako onima koji još hodaju, a što s teže pokretnima, udaljenima od pošta i banaka, tko će njima, i od čega, kupiti nužni lijek, kruh i mlijeko, platiti dug za struju?

Negdje polovicom ožujka iznevjereni umirovljenici dobit će napokon svoje mirovine, koje HZMO u pravilu isplaćuje tek 12. u mjesecu, no bila je to i pouka drugim bankama da ne ponove takvu glupost s prodajom sitnih dugova i zatvaranjem računa.

No, završava li tu priča? Naime, od kraja veljače je po­čela elektronička razmjena podataka Fine i HZMO-a, pa HZMO više ne može isplaćivati mirovine korisnicima za koje nije primio od Fine brojeve pasivnih tekućih raču­na. Sad i HZMO traži od umirovljenika da u Fini prijave novu vrstu primanja, jer neće nigdje moći primati ispla­te na zaštićeni račun.

Šokiraju nas ove državne birokratske zavrzlame upravo stoga što je na nedavnom Upravnom vijeću HZMO-a predstavnica zaposlenih upozorila na moguće tehničke i informatičke probleme pri isplati mirovina, no za to je dobila po nosu. A sada ona i drugi djelatnici HZMO-a moraju ručno preusmjeravati mirovine, pa kad stignu…

Dok oni s vrha ljestvice glume da se to njih ne tiče.

Related posts

Zašto ponekad mrzimo svoje tijelo?

Hoće li Agrokor „nagristi” mirovinske fondove?

„IZVOZ” IZ DANSKE: Bicikliranje sa seniorima

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com