"> Ima li Hrvatska preniske mirovine ili previše umirovljenika? - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine

Ima li Hrvatska preniske mirovine ili previše umirovljenika?

Pamtite li kad je premijer Milanović rekao da su „mirovine niske, zato što ima previše umirovljenika”. Bilo je to 9. svibnja 2012. i to na skupštini njegovog koalicijskog partnera – koje li ironije – umirovljeničke stranke HSU. U međuvremenu nije ništa napravio kako bi mirovine bile više, jer rast od prosječ­nih 5 kuna u posljednje dvije i pol godine može se samo naz­vati – zamrznutim mirovinama, ističe Jasna Petrović, predsjednica SUH-a.

Možda je prošla vlada nešto učinila jedino po pitanju sma­njivanju broja umirovljenika. Ako pozorno proučite statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, otkrit ćete da ra­nije umiru oni s nižim mirovinama. Što tanje usklađivanja mi­rovina, to više preminulih umirovljenika, pa time i manji teret na državne financije.

Sada opet imamo umirovljeničku stranku na vlasti, istina samo s jednim saborskim zastupnikom. Hoće li Blok umi-rovl- jenici zajedno (BUZ) doista zagovarati prava umirovljenika, onih 20 posto glasača kojima se u predizbornoj kampanji pos­vetilo tek nekoliko uopćenih rečenica.

HDZ je tako napisao da su „mirovine naših građana u ovom trenutku relativno niske u usporedbi s prosječnim miro­vinama u drugim europskim zemljama” te kako „apsolutno moraju biti veće i to je ono čemu ćemo stremiti”.

Ako je HDZ pod relativno niskim mirovinama mislio da su one niže po njihovoj relativnoj vrijednosti, tj. udjelu u prosječ­noj plaći, onda je to točno. Na sramotnom smo trećem mjes­tu od dna po njihovoj relativnoj vrijednosti i pri vrhu ljestvice siromašnih starica i staraca.

Ako je tvrdnjom kako mirovine moraju „apsolutno biti veće” HDZ mislio da se prosječna mirovina mora hitno povećati na više od 40 posto udjela u prosječnoj neto plaći, što propisuje čak i međunarodna konvencija br. 102, potpuno su u pravu. No zašto onda kažu, onako s figom u džepu, kako je to ono čemu će stremiti?!

Hajde, prestanimo previše misliti, a premalo osjećati. Siro­maštvo starijih je činjenica, a sramotna je država, kaže 25.000 potpisnika peticije protiv siromaštva, koja ne voli svoje stare.

 

Izvor: SUH.hr

Povezane vijesti

Predsjednica i premijer ignoriraju problematiku umirovljenika

Administrator

NAKON ODBIJENICE NA REBRU HRVATSKI NEUROKIRURG DOBIO NEOČEKIVANU PONUDU ‘Ljudi kao on potrebni su nam iznad svega. Što god bude tražio, dobit će’

Administrator

Rađajte za veću mirovinu

Administrator

Četiri žene prevarile 18 umirovljenika za dva milijuna kuna!

Administrator

Zadnji vikend na Periskopu – festivalu suvremenog plesa i novog cirkusa

Administrator

Cijeli je život spajala kraj s krajem, tek na pragu 90-e čeka je avantura o kakvoj mnogi sanjaju: unuk baki odlučio ispuniti najveću želju, njihova priča neobično je dirljiva

Administrator