"> Idete s mobitelom na WC? Evo zašto to ne biste smjeli raditi - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Zanimljivosti Zdravlje

Idete s mobitelom na WC? Evo zašto to ne biste smjeli raditi

 

Foto: Fotolia

Predugo sjedenje na WC-u može biti povezano s teškoćama kod pražnjenja crijeva te dovesti do pojačanog pritiska zbog kojega se mogu stvoriti hemeroidi, upozoravaju liječnici.prenosi

Naprezanje očiju dok pretražujete internet nad ekranom mobitela u nekim situacijama može biti pogubno i za vašu stražnjicu, tvrdi dr. Sarah Jarvis, obiteljska liječnica iz Velike Britanije. No šteta neće nastati samo od gledanja u mobitel, naravno.

– Poznato je da predugo sjedenje na školjci stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemeroida – kaže dr. Janko Fila, krirug koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

Hemeroidi su spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji, zajedno s unutarnjim sfinkterom, imaju ulogu ‘finog’ zatvaranja analnog kanala (čmara), a smješteni su u dubini od 4 do 5 centimetara od čmara, a glavni simptom da su se razvili je svrbež analnog područja i znakovi krvi u stolici, ili na papiru.

– Neće se, naravno, pojaviti zbog gledanja u mobitel, već zbog toga što previše vremena provodite na školjki dok pregledavate elektroničku poštu ili se dopisujete na društvenim mrežama. Isto upozorenje, dodaje dr. Fila, vrijedi i za one koji na zahodu vole čitati novine, ili knjigu.

– Mnogi se ponekad vole povući na zahod s novinama, ili mobitelom, da izbjegnu obiteljsku gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju si malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vrijeme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo. Puno je bolje otići na zahod i odmah izbaciti stolicu, a za druge aktivnosti pronaći neki drugi kutak – kaže dr. Fila.

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema s hemeroidima, procjenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, no mogu se zakomplicirati tako da je potrebno liječenje. Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbaciti sendviče, fast food i sličnu suhu hranu, a što više jesti jušne kuhane obroke, a u prevenciji je vrlo važno i redovito kretanje.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

PERFORMANS NA ZRINJEVCU

Administrator

Objavite osmrtnice, posebna sjećanja, zahvalnice, sućuti…

Administrator

Baka Ana proslavila 102. rođendan

Administrator

Što kad ljudi do kojih nam je stalo imaju loše ili krivo mišljenje o nama – mijenjati ga ili odustati?

Administrator

Soda bikarbona za mršavljenje

Administrator

Šikić: Ništa neobično da se djedovi i unuci natječu za isti posao

Administrator