"> Idete s mobitelom na WC? Evo zašto to ne biste smjeli raditi - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Zanimljivosti Zdravlje

Idete s mobitelom na WC? Evo zašto to ne biste smjeli raditi

Foto: Fotolia

Predugo sjedenje na WC-u može biti povezano s teškoćama kod pražnjenja crijeva te dovesti do pojačanog pritiska zbog kojega se mogu stvoriti hemeroidi, upozoravaju liječnici.prenosi

Naprezanje očiju dok pretražujete internet nad ekranom mobitela u nekim situacijama može biti pogubno i za vašu stražnjicu, tvrdi dr. Sarah Jarvis, obiteljska liječnica iz Velike Britanije. No šteta neće nastati samo od gledanja u mobitel, naravno.

– Poznato je da predugo sjedenje na školjci stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemeroida – kaže dr. Janko Fila, krirug koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

Hemeroidi su spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji, zajedno s unutarnjim sfinkterom, imaju ulogu ‘finog’ zatvaranja analnog kanala (čmara), a smješteni su u dubini od 4 do 5 centimetara od čmara, a glavni simptom da su se razvili je svrbež analnog područja i znakovi krvi u stolici, ili na papiru.

– Neće se, naravno, pojaviti zbog gledanja u mobitel, već zbog toga što previše vremena provodite na školjki dok pregledavate elektroničku poštu ili se dopisujete na društvenim mrežama. Isto upozorenje, dodaje dr. Fila, vrijedi i za one koji na zahodu vole čitati novine, ili knjigu.

– Mnogi se ponekad vole povući na zahod s novinama, ili mobitelom, da izbjegnu obiteljsku gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju si malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vrijeme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo. Puno je bolje otići na zahod i odmah izbaciti stolicu, a za druge aktivnosti pronaći neki drugi kutak – kaže dr. Fila.

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema s hemeroidima, procjenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, no mogu se zakomplicirati tako da je potrebno liječenje. Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbaciti sendviče, fast food i sličnu suhu hranu, a što više jesti jušne kuhane obroke, a u prevenciji je vrlo važno i redovito kretanje.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Studija otkriva: vodice za usta mogu uzrokovati dijabetes

Administrator

VIDEO – Zaboravljena tradicijska glazba čika Đure Švaganovića

Administrator

ZAGREB – Prijave u tijeku – tečaj osnove informatičke pismenosti. Steknite svoju neovisnost

Administrator

Istraživanje pokazalo da žensko lice nakon 50.godine stari tri puta brže od muškog

Administrator

Pjesmom, dobrom spizom i veselim druženjem obilježili Valentinovo

Administrator

Trik kako očistiti tepih bolje od usisavača, vrlo je jednostavno

Administrator