Zdravlje

I stariji su veliki ljubitelji kave

Kava- uspješan antidepresiv

Užitak u ispijanju tamnog napitka

Pradomovina kave je etiopska pokrajina Kafa, a danas se uzgaja u Brazilu, u Indoneziji, na Cejlonu, u južnoj Arabiji, u istočnoj Africi i drugim tropskim krajevima. Na svijetu postoji mnoštvo različitih marki kave. Najbolje mješavine se dobivaju kombiniranjem zrna nekoliko vrsti.Proizvođači mješavina kave, recepte s omjerima i vrstama kava drže u najstrožoj tajnosti. Novija američka istraživanja potvrdila je kava u umjerenim količinama jako zdrava. Štiti od astme jer otvara dišne putove, sprečava pojavu raka i ciroze jetre, karijesa, osteoporoze. Kofein blago stimulira centralni živčani sustav, čime se pojačava budnost, raspoloženje i koncentracija.

Kava je postala sastavni dio svakodnevne prehrane i društveni ritual. Potrošnja kave na svjetskoj razini je u stalnom
porastu (International Coffee Organization). Istraživanje provedeno u SAD-u koje je rađeno s ciljem da se utvrdi  ponašanje potrošača u kupnji i konzumaciji kave te njihovih motiva za konzumaciju, pokazalo je da  posljednjih 10 godina značajno porasla potrošnja kave. Među potrošačima kave u SAD-u je utvrđeno da postoji pozitivna korelacija između dobi i konzumiranja kave pa tako 57% mladih u dobi od 18-24 godine konzumira kavu, dok 68% osoba starijih od 65 godina pije kavu.
Starije osobe vole popiti kavu u ugodnom društvu. Ispijanje kave je dio kulture hrvatskih potrošača i vezano je uz određene rituale, kao kava uz novine ili kava s prijateljima. Kava je uspješan antidepresiv, a njeno redovito konzumiranje povećava seksualnu aktivnost kod muškaraca. Pri tom se ne govori o količini ispijenih šalica, ali pretpostavljamo da je umjerenost nužna i da vam prevelike količine mogu samo štetiti.

 

Izvor:TravelMap

Related posts

Gljivice na nogama – kako ih spriječiti, liječenje

ŠTO I KAKO NAKON INFARKTA?

ZDRAVLJE IZ BOŽJE LJEKARNE: Otkriven tajni lijek Amiša koji liječi mnoge bolesti

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com