"> HSU predstavio dva dugo očekivana prijedloga u Saboru - Treća dob Hrvatska
">
Mirovine

HSU predstavio dva dugo očekivana prijedloga u SaboruHSU predstavio dva dugo očekivana prijedloga u Saboru

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, jučer je u Saboru predstavio dva već dugi niz godina očekivana prijedloga koji se tiču obiteljskih mirovina. U slučaju da je jedan od supružnika preminuo, što je u Hrvatskoj u pitanju češće muškarac, odnosno suprug, supruga u tom slučaju može birati hoće li zadržati svoju mirovinu ili pak primati 70 posto supružnikove mirovine.

Ovo je veliki problem koji dovodi do trenutnog osiromašenja udovice ili udovca s obzirom da se na ionako male iznose mirovina, u slučaju smrti gubi veliki dio primanja. Uzevši u obzir da su supružnici prije smrti jednog od partnera najvjerojatnije živjeli u kući ili stanu, lako je zaključiti kako se mjesečni troškovi života smanjuju gotovo minimalno, dok se primanja drastično smanjuju.

Stoga je Hrelja predstavio dva prijedloga koja bi trebalo riješiti to pitanje.
Prvi prijedlog odnosi se na povećanje mirovine koja se nasljeđuje od preminulog partnera sa 70 posto na 80 posto, što bi se primjenilo u slučaju da udovica ili udovac iz nekog razloga nemaju pravo na svoju mirovinu.
Drugi prijedlog, koji se tiče velike većine umirovljenike, omogućava zadržavanje vlastite mirovine te uz to ostvarivanje prava na 50 posto mirovine preminulog bračnog partnera. Hrelja je istaknuo kako je to ne samo nužno kako bi se spriječilo takvo rapidno osiromašivanje starijih generacija, već i zbog toga što supružnici tijekom zajedničkog života mogu zajedno ostvariti i do 70 – 80 godina radnog staža. Uz ta silna desetljeća radnog staža naravno dolazi i isto toliko godina uplaćivanja doprinosa, što se praktički odmah gubi u trenutku smrti jednog od bračnih partnera.

“Drugi zakon je o obiteljskom dodatku na mirovinu, koji predviđa da uz svoju mirovinu nadživjeli bračni partner ima pravo primati i 50 posto mirovine preminulog bračnog druga. Znam da će svi sada ovdje skočiti i pitati odakle novci, ali takva pitanja su nedopustiva postavljati jer se radi o jednoj kategoriji visoko i debelo plaćenih doprinosa kroz desetljeća radnog staža.

Mi se dičimo da je obitelj temelj našeg društva, da je temeljni oblik naše zajednice, prema tome mi moramo napraviti ove poteze i ne dopustiti da nakon smrti jednog bračnog partnera da preživjeli sustavno tone u zonu siromaštva. Pretežno su to žene”, poručio je Silvano Hrelja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

ŠTO PREDLAŽU UMIROVLJENIČKE UDRUGE KAO DODATNE MJERE PROTIV SIROMAŠTVA?

Administrator

Englezi potpisuju peticiju za osnivanje Ministarstva za starije ljude zbog ovih 8 stvari

Administrator

Odbijamo javne napade od Silvana Hrelje na umirovljeničke udruge 

Administrator

Uskršnja šunkica na stolovima umirovljenika

Administrator

Evo ti osam kuna, kupi sanjaricu

Administrator

Pogledajte što HZMO sprema za umirovljenike

Administrator