Društvo

Hrvatska javnost mora razumijeti koristi i prednosti korištenja eura

Andrej Plenković i dalje najavljuje nastavak priprema za uvođenje eura. I dalje će se nastaviti fiskalna konsolidacija kao i politika strukturnih reformi, ali i ulaganja u proizvodnju domaćih kampanja za izvoz, kako bi se povećala konkurentnost zemlje. Plenković tvrdi da se i dalje nastavlja sa tim pripremama, a sam proces uvođenja eura na tržište, će trajati nekoliko godina. Kada je pak riječ o EU fondovima, Plenković tvrdi da je prošle 2018. godine ta brojka bila oko 60 %, dok će ove godine porasti na čak 85 %, sa sadašnjom stopom ugovorenosti.

Navodi kako i dalje Hrvatska nastavlja i sa administrativnim rasterećenjem gospodarstva. Vlada je u četvrtak prihvatila 314 mjera administrativnog rasterećenja gospodarstva. Vrijednost tog rasterećenja je 626. 7 milijuna kuna, odnosi se na područje zaštita okoliša, energetike, gospodarenja otpadom, vodnog gospodarstva, veterinarstva, sigurnosti hrane, socijalne skrbi, doprinosa, trošarina, kao i poreza te poljoprivrede.

Također je istaknuo kako je Vlada potaknula povećanje minimalne plaće na 3 750 kuna bruto. Ustvrdio je kako su i mirovine povećane za 6 %, i kako je mirovinska reforma stupila na snagu, koja bi sistem mirovina trebala učiniti održivim i stabilnim. Spomenuo je i nastavak obrazovne reforme i izrazio je veliko zadovoljstvo što je potpisan kolektivni ugovor u sustavu obrazovanja.

Ponovo je prisjetio građane na smanjenje stope PDV-a, na određene proizvode, kao što su riba, meso, povrće, voće i dječje pelene. Također istaknuo i mjere demografske politike i kako se dižu naknade za novorođenčad sa 3 362 kuna na 10 000 kuna, te dizanje neoporezivog dohotka na 7 500 kuna, koje poslodavci mogu iskoristiti na najbolji mogući način. Također se nastavlja i spajanje oko 40 agencija, s javnim ovlastima, koje će dovesti do novih ušteda.

Hrvatska javnost će također biti upućena i kvalitetno educirana o dobrobiti korištenja eura, kojem će prema predviđanjima Plenkovića, trebati nekoliko godina da se počne koristiti u Hrvatskoj, kao sredstvo plaćanja dobara i usluga.

 

 

Related posts

Šansa u mojim rukama: Edukaciju za masere prošlo 14 slijepih i slabovidnih

Postani član Nacionalnog saveza Treća dob i uživaj u velikim povlasticama

Na koje sve načine umirovljenik može ostvariti dodatnu zaradu?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com