"> Hrana za astronaute pomaže ljudima na zemlji - Treća dob i 50+
">
Zanimljivosti

Hrana za astronaute pomaže ljudima na zemlji

Stotinama godina ljudi u južnoj Africi i Americi uzgajali su vrstu bakterije po nazivu Spirulina. Ona pretvara ugljični dioksid u kisik, brzo raste, a možda i najbolje od svega, može se kombinirati s hranom kako bi se poboljšala razina bjelančevina u organizmu.

Znanstvenici ESA-e (europska svemirska agencija) su otkrili sve što mogu o spirulini. To bi mogla biti idealna hrana za svemir, kako bi se olakšalo hranjenje astronauta. Astronauti ESA-e Samantha Cristoforetti i Andreas Mogensen već si jeli žitarice od spiruline u svemiru!  Sada se znanje o spirulini koristi kako bi se pomoglo ljudima na zemlji.

U Kongu se nalazi grad po imenu Bikoro. Stanovnici toga grada jedu biljku pod nazivom Manioka, nažalost ona ne sadrži dovoljno proteina. Da li je spirulina rješenje ?prenosi

Znanstvenici ESA-e su u to uvjereni i žele nastaviti sa istraživanjem o spirulini. Oni uzgajaju ovu biljku u velikim kadama te ju proučavaju. Dodavanjem kemijske tvari pod nazivom kalijev bikarbonat u vodu, zajedno s još nekoliko sastojaka, spirulina raste vrlo brzo. Potom se može pretvoriti u prah i posipati na hranu te na taj način dodati bjelančevine, vitamin A i željezo.

Tim želi nastaviti sa istraživanjem spiruline. Sljedeći je korak slanje žive spiruline do međunarodne svemirske postaje i proučavanje u ESA-inom laboratoriju Columbus. Nitko još ne zna hoće li spirulina dobro rasti u svemiru bez gravitacije. Ali se to dogodi, možda će astronauti uzgajati ovu čudesnu hranu tijekom dugih putovanja u sunčevom sustavu. Činjenica jest da je spirulina veoma otporna na zračenja svemira.

Povezane vijesti

Što su gljivične infekcije noktiju?

Administrator

Govor je prijevod naših misli i vibracija u zvuk – Pažljivo ga koristite!

Administrator

Lipovljani: Memorijalni sportski susreti „Miroslav Horvat“

Administrator

Bog nikad ne kasni: U životu se sve događa s razlogom i u pravo vrijeme!

Administrator

Koračaj hrabro naprijed

Administrator

Što god nije moje, PUŠTAM!

Administrator