"> HOROR U ZAGREBU: Dok je bio na operaciji, bolesnom starcu promijenili bravu i izbacili ga na ulicu - Treća dob Hrvatska
">
Naše priče

HOROR U ZAGREBU: Dok je bio na operaciji, bolesnom starcu promijenili bravu i izbacili ga na ulicu

 

Našoj redakciji, javili su se stanari zgrade na adresi Gundulićeva 8, koji strahuju za sudbinu svog susjeda, Darka Požežaneca. Vlasnica zgrade je Silvija Špoljarić, prema riječima stanara, bivša medicinska sestra. Tijekom jučerašnjeg dana, gospođa Špoljarić je na ulicu izbacila osobne stvari gospodina Darka Požežaneca, inače psihičkog bolesnika, koji prema tvrdnjama svojih susjeda, već tjedan dana živi na ulici.

Za vrijeme operacije u bolnici, vlasnica ga deložirala?!

Naime, dok je Darko Požežanec bio na operaciji u bolnici, vlasnica je iskoristila priliku i zamijenila brave, te postavila lokote na ulaznim vratima stana. Nesvjestan cijele situacije, Požežanec se zadržao u susjedstvu i spavao na ulici. Njegovi susjedi, ne znaju gdje se trenutno nalazi. Nakon deložacije, za koju navodno nema pravnih temelja, završio je u Vrapču, a prema informacijama susjeda, sada je u stacionaru, na nepoznatoj adresi. U međuvremenu, lutao je susjedstvom. Radi se o starijem čovjeku, socijalnom slučaju, koji psihički nije sposoban braniti vlastita ljudska i građanska prava.

Ovaj nemili događaj, koji se može okarakterizirati i kao kršenje elementarnih ljudskih prava,  posljedica je izmjena Zakona o najmu stanova, u čijoj je izradi sudjelovao Željko Uhlir iz HNS-a. Naš portal, prvi je pisao o toj aferi. Kao vlasnik stanova s zaštićenim najmoprimcima, Uhlir se našao u klasičnom sukobu interesa. Izmjenama Zakona o najmu stanova, prethodila je višemjesečna, politička i medijska kampanja, u kojoj se zaštićene najmoprimce prikazivalo kao tobožnje komunističke dobitnike. Stanare se predstavljalo kao ljude koji su nasilno ulazili u tuđe stanove, i sudjelovali u pljački privatne imovine, što je daleko od svake istine.

Sukob interesa i pitanje ljudskih prava

Istodobno, ignoriran je sukob interesa političara, kao i utjecaj pojedinih odvjetnika, što se u cijeloj priči pojavljuju kao prekupci, kalkulanti i špekulanti, koji su ovakvim izmjenama Zakona o najmu stanova, uz mali novčani ulog, zaradili doslovno milijune. Nakon što su izmjene zakona prošle saborsku proceduru, vlasnici su pojačali pritisak na stanare koji najavljuju tužbe Ustavnom sudu, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U najtežem položaju, nalaze se starije i bolesne osobe. Ohrabreni zakonskim izmjenama, vlasnici, odnosno prekupci,  koji radi želje za brzim profitom, nemaju strpljenja čekati da država stanarima ponudi alternativni smještaj ili nađe prihvatljivo rješenje za obje strane, kreću s protuzakonitim deložacijama, mijenjaju brave i stanare izbacuju na ulicu. Prema našim saznanjima, prije samih zakonskih izmjena, takvi slučajevi, zabilježeni su u Splitu, a sada je red došao i na Zagreb.

Susjedi su nam pričali i o drugom stanaru, koji je nakon deložacije, završio u Vrapču, gdje je ubrzo i preminuo. Zato se i ovoga puta, pribojavaju najgoreg ishoda.

Na sudbinu nesretnog Darka Požežanca, prvi je upozorio njegov susjed Tomislav Tomašević koji je na društvenoj mreži facebook napisao sljedeće:

Čovjek, naš susjed iz Varšavske/ Gundulićeve nakon 70 godina preko noći dobiva izgon iz stana. Teško bolestan (shizofrenija i operacija debelog crijeva) nakon sedam dana provedenih praktički kao beskućnik na cesti, uspijeva završit prvo u Vrapču a sada se nalazi u stacionaru. Uglavnom, ovako završavaju njegove osobne stvari i stvari njegovih pokojnih roditelja koji su stan koristili preko 100 godina. Gospođa gazdarica osobne stvari izbacila je na cestu i živo joj se fućka.“prenosi 

Pokušali smo stupiti u kontakt s vlasnicom zgrade Silvijom Špoljarić, ali ona nije odgovarala na naše telefonske pozive. Ako nam se javi, rado će objaviti i njenu stranu priče.

Facebook/Tomislav Tomasevic
S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

POTRESNA PRIČA O ČOVJEKU KOJI JE NEKAD BIO NAJVIŠI GRAĐANIN JUGOSLAVIJE Sada leži nepokretan i izgubljen i čeka milost hrvatske države koju je branio

Administrator

OSIJEK: Krstarenje Dunavom

Administrator

PULA: Talijanski SPI se priprema za izbore

Administrator

‘NE MOGU ŽIVJETI OD 1200 KUNA MIROVINE’ Zadarski ‘kralj pečenih pilića’ sa 66 godina odlučio napustiti Hrvatsku

Administrator

Recepti on line za sve vas – OTVORITE SVOJU ON LINE KUHINJU – mjesto za vaše recepte i slike na Trećoj dobi

Administrator

SLAVONSKI BROD: U Korčulu po zdravlje

Administrator