Aktivnosti Društvo Mirovine

Hoće li nacionalnu mirovinu dobiti svi ili samo neki umirovljenici?

Radna skupina koja će donijeti kriterije za popis korisnika koji će ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu kroz nekoliko će dana početi s radom, a među tom skupinom našao se i predstavnik Sindikata umirovljenika Hrvatske. SUH se već duže vrijeme zalaže za uvođenje nacionalne mirovine koja bi se isplaćivala osobama starijim od 65 godina koje nemaju 15 godina radnog staža.

Jedino je pitanje hoće li pravo da dobivanje ove vrste mirovine dobiti svi umirovljenici ili samo oni koji ne premašuju imovinski i dohodovni cenzus koji se tek treba odrediti.

Hrvatska se nalazi pri dnu ljestvice prema broju umirovljenika starijih od 65 godina koji ne primaju mirovinu. Prema posljednjim podacima 36 posto umirovljenika ne prima mirovinu, što znači da oko 300.000 umirovljenika ne prima mirovinu.

Vijesti:

Oprosti što sam ti pokvario noć…
OSTAVINSKI POSTUPAK
NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Prema riječima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, od 40 do 85 tisuća građana ostvarilo bi pravo na nacionalnu mirovinu za koju bi se novac uzimao iz državnog proračuna.

“Nacionalna mirovina je potrebna kao neizostavna barijera protiv siromaštva starijih osoba, a one su u dobnoj skupini starijoj od 65 godina dospjele do neslavnog petog najgoreg mjesta u Europskoj uniji, kad je riječ o riziku od siromaštva”, kažu iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

 

Povezane vijesti

Nakon kontroverznih stavova oko mirovinske reforme, prof. Potočnjak komentirao je uvođenje nacionalne mirovine

Novi umirovljenici: Dob 61, staž 32 godine, mirovina 2.201 kuna

Popis stanovništva 2021.godine vjerojatno je posljednji koji će se obavljati obilazeći ljude

Sindikat protiv siromaštva

Velika: Svirači i pjevači umirovljenicima snimili treći album pjesama

Kanada: Doktor koji svojim pacijentima kao lijek propisuje – novac