"> Grozno stanje u privatnim domovima za skrb starijih osoba! - Treća dob Hrvatska
">
Domovi za starije Društvo

Grozno stanje u privatnim domovima za skrb starijih osoba!


 

 

Najnoviji primjer kako loši uvjeti mogu biti u domovima za skrb o starijim i nemoćnim osobama dolazi nam iz Osijeka. Tamo je smješten otac Bojana Letića, koji je Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputio otvoreno pismo u kojem pita tko kontrolira uvjete u u privatnim domovima.

S obzirom na žalosnu činjenicu kako je za najstarije članove naših obitelji, s obzirom na njihovo zdravstveno stanje, smještaj u domu jedina alternativa, javlja se vrlo važno pitanje kamo smjestiti članove naših obitelji. Javni domovi su ispunjeni do zadnje sobe a liste čekanja su u mnogi slučajevima, s obzirom na potrebe starijih osoba jednostavno nerealne.

TUKU IH, VRIJEĐAJU I NITKO TO NE NADZIRE!

Tada se svi okreću prvatnim domovima, no na opće zgražanje sve su češći slučajevi gotovo neljudskih priča o stanju samih domova te usluzi koju onu pružaju.

Tako Bojan Letić u svom pismu opisuje kako je svog oca i ženu s kojom dijeli sobu prilikom posjete našao u punim pelenama koje su nepromijenjene satima. Uz to, kazao je kako osoblje doma svoje štićenike tušira tek jednom tjedno što je ujedno i njihovo redovno vrijeme mijenjanja vrećice katetera koja se mora mijenjati barem svaka dva dana.

Također se često griješi sa davanjem terapije lijekovima, koji povremeno znaju i „nestati“ a na to sve osoblje i vlasnik doma odgovaraju bahato i arogantno.

To je, kaže Letić, sve veći problem u Slavoniji s obzirom da su mnoga djeca odselila u inozemstvo u potrazi za poslom dok su roditelji ostali „zaglavljeni“ u domovima u kojima je briga jednostavno rečeno – neprihvatljiva.

Koliko je snažna kontrola od strane države u privatnim domovima i tko sve može postati skrbnik u domovima za starije i nemoćne ostaje je pitanje Bojana Letića koje ostaje otvoreno za odgovore i diskusiju.

POGLEDAJTE KOJI SU TO NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Kakav je to život s mirovinama od 600 do 2000kn? Pogledajte.

Administrator

Rat za plaće: Medicinske sestre, učitelji i doktori znaju da veću plaću mogu dobiti samo u predizbornoj godini

Administrator

Josip Aladrović: što ministar planira napraviti za umirovljenike?

Administrator

Umirovljenici reagirali na “relativno visoki trend usklađivanja” Josipa Aladrovića

Administrator

Pernar ide u stranku Abeceda demokracije: Čeka ga novac i mjesto predsjednika

Administrator

Pravni savjet. Anonimna prijava za zlostavljanje

Administrator