"> Grčić Aladroviću: “Vaš je zadatak pronaći novce za brži rast mirovina” - Treća dob i 50+
">
Društvo Mirovine

Grčić Aladroviću: “Vaš je zadatak pronaći novce za brži rast mirovina”

Nakon što je Vlada iz hitne procedure povukla izmjene Zakona o radu, danas u Saboru raspravljaju o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Ministar Aladrović sada tvrdi da će sindikalni zahtjevi dovesti do većih mirovina, a prije par mjeseci je govorio da će mirovine zbog sindikalnih zahtjeva biti manje.

 

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju predviđeno je da pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što bi po važećem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik bi ostvarivao kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, a sada je to sa 62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivao bi sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.prenosi hrt.hr

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine bi se penalizirale 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da bi maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznositi 12 posto, dok je u važećem zakonu propisana najveća penalizacija od 18 posto.

Produljuje se i prijelazno razdoblje za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene – umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

 

POGLEDAJTE VIDEO U CIJELOSTI

Smatrate li da za cijepljenje treba postojati mogućnost izbora?

Povezane vijesti

Prosinac u Domu

Administrator

Spriječimo diskriminaciju starijih na tržištu rada. Kako to učiniti?

Administrator

PROSVJED NA SPLITSKOJ RIVI Na miting protiv Istanbulske konvencije stigli ljudi iz cijele Dalmacije, sve počelo himnom i povicima ‘Ovo je Hrvatska’

Administrator

Ovom dečku kaciga je u godinu dana šest puta sačuvala glavu

Administrator

Šprajc raskrinkao HTV nakon godina šutnje: ‘Ovo je najveći problem!’

Administrator

Danas je Dan neovisnosti. Jeste li ponosni na ovakvu Hrvatsku gdje nitko nikoga ne poštuje niti vrednuje?

Administrator