"> Gljive protiv raka pluća - Treća dob i 50+
">
Zdrava hrana Zdravlje

Gljive protiv raka pluća

Rak pluća: nove mogućnosti tretmana
Rak pluća: učestalost, tipovi, simptomi, liječenje

U Hrvatskoj je rak pluća vodeći tip raka kod muškaraca, a treći po učestalosti kod žena i stalno u porastu. Rak pluća dijeli se na rak pluća malih stanica i ne-malih stanica, od kojih ovi drugi čine oko 80% svih karcinoma pluća. Glavni faktor rizika je pušenje, bolest se uglavnom javlja nakon 45-te godine života, a dijagnosticira rendgenom ili CT-om.

Rak pluća brzo raste i lako se širi, a simptomi (dugotrajni kašalj, zadihanost, otežano disanje, iskašljavanje krvi, česte infekcije, gubitak težine, slabost i umor) često počinju tek kad je bolest već uznapredovala. Polovica svih novo-dijagnosticiranih je u najtežem IV. stadiju – raku pluća sa udaljenim metastazama.


Najvažniji simptomi raka pluća

Onkološke terapije produljuju preživljenje, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Kemoterapija i zračenje koriste se u liječenju metastatskog raka pluća, ali stope preživljenja vrlo su niske već desetljećima. Sadašnje 5-godišnje preživljenje je manje od 1%.

Kako pomoći oboljelima

Oboljelima treba sva moguća pomoć. To uključuje i prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.
Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva kod 65 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća (malih stanica – 13, ne-malih 52). Velika većina imala je uznapredovali i prošireni (metastatski) stadij bolesti. Pacijenti su, uz standardno liječenje, ekstrakte koristili u velikim dozama od 30 do 100 i više dana.
Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu. Nadalje, korisnici ekstrakata gljiva bolje su podnosili kemoterapiju i imali bolje opće stanje i kvalitetu života.

Veće doze i duže korištenje ekstrakata ljekovitih gljiva povezano je i s boljom stopom preživljenja i znatno duljim životom oboljelih u usporedbi sa pacijentima liječenim samo standardnom terapijom.

 

Usporedba djelovanja 25% i 50% od originalne koncentracije ekstrakta jedne vrste gljiva na stanice skvamoznog karcinoma (SCCVII)—ekstrakt proizveden u firmi DR MYKO SAN.

 

Ljekovite gljive ​usporavaju rast i uništavaju stanice raka pluća
Kod karcinoma pluća malih stanica srednje preživljenje onkološki liječenih pacijenata produžuje se
• u ograničenom obliku sa 14 na 37 mjeseci, te
• u proširenom sa 7-9 na 27 mjeseci,
uključivanjem ekstrakata ljekovitih gljiva u terapiju.

Slično je i kod uznapredovalog karcinoma pluća ne-malih stanica. Tako je, u metastatskom stadiju, 4-godišnja stopa preživljenja povećana sa 2 na 18%.

Realno, rezultati korištenja su još i bolji. Zbog nedostatka domaćih podataka, srednje preživljenje smo usporedili sa američkim podacima. Osim toga, vrijeme preživljenja korisnika Myko San ekstrakata nismo mjerili od prve dijagnoze, nego od početka korištenja ljekovitih gljiva (obično 6-12 mjeseci nakon dijagnoze).

Pacijenti s rakom pluća koji uz standardnu terapiju koriste i ekstrakte ljekovitih gljiva
• lakše podnose terapiju,
• imaju bolju kvalitetu života i dulje preživljenje,
• te veću stopu potpunog povlačenja bolesti.

Dr. sc. Ivan Jakopović

Konzultacije:
ivan.jakopovic@inet.hr
Tel. 01/466 00 95

Povezane vijesti

Svi bi smanjili troškove špeceraja, no vode se krivom pretpostavkom: Evo kako uštedjeti

Administrator

Recepti online: Kaj su jeli naši stari: “KREM JUHA OD MLADOG GRAHA”

Administrator

Artroza – simptomi, rizični faktori i prirodno liječenje

Administrator

Osteoporoza – bolest krhkih kostiju

Administrator

Koje je boje siromaštvo

Administrator

Vrijeme je za grožđane užitke: uz njega sporije starimo, čistimo krv, čuvamo srce, bubrege i jetru

Administrator