Kultura

Glazba kao lijek

Oglas u novinama objavilo je osoblje iz doma u Mellifont Abbeyu zabrinuto zbog depresije Edwarda Hardyja koji je zbog teške demencije morao biti smješten u organiziranoj ustanovi i razdvojiti se od 91-godišnje supruge s kojom je 73 godine u braku

LONDON – Više od 80 glazbenika iz Velike Britanije odazvalo se pozivu da muzicira s 93-godišnjim pijanistom oboljelim od demencije koji živi u umirovljeničkom domu no nije zaboravio ono što je činio cijelog života, svirati u jazz-bandu.

Oglas u novinama objavilo je osoblje iz doma u Mellifont Abbeyu zabrinuto zbog depresije Edwarda Hardyja koji je zbog teške demencije morao biti smješten u organiziranoj ustanovi i razdvojiti se od 91-godišnje supruge s kojom je 73 godine u braku.

Odziv je bio golem, piše The Mirror. Osim 80 glazbenika Hardyju su se javila i trojica kolega s kojima 35 godina nije bio u kontaktu.

Hardy je gotovo 40 godina svirao u jazz bandu, a prvi sastav osnovao je po povratku iz Japana gdje se borio u Drugom svjetskom ratu.

Saksofonist Jezz Jackson i kontrabasist Greg Cordezz održali su jam session s Hardyjem koji unatoč bolesti nema nikakvih teškoća svirati s njima.

“Ed je rođen 20-ih godina i proživio je sva velika glazbena razdoblja i zato nam je užitak i posebna prilika svirati s njime”, rekao je Jezz.

U domu sada četveročlani jazz sastav održava probe.

Poznato je da glazba blagotvorno djeluje na oboljele od demencije.

Related posts

Postanite dio filmskog kluba

VIDEO: KRALJICA AMERIČKE FOLK GLAZBE JOAN BAEZ Na oproštajnom koncertu u Sarajevu otpjevala poznatu pjesmu Kemala Montena

Večer za romantičare

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com