• Naslovnica
  • Aktivnosti
  • Gdje je nestalo ono što mi svi vječno želimo od drugih a ne dobivamo?! Budite “in” i označite svoj status duhovnošću
Aktivnosti

Gdje je nestalo ono što mi svi vječno želimo od drugih a ne dobivamo?! Budite “in” i označite svoj status duhovnošću

Gdje je nestala čovjekova duhovna dimenzija u blagdansko doba?

Čovjek je osoba koja ima svoje fizičko i psihičko obilježje. Ali, ono po čemu je čovjek specifično čovjek jest njegova duhovna dimenzija. Po toj duhovnoj dimenziji on se bitno razlikuje od svih živih i neživih bića. Po tome se i razlikujemo jedni od drugih. Biti duhovna osoba je znači stavljati nematerijalno i vječno, neopipljivo ispred materijalnog i svjetovnog. To uistinu u pravom smislu znači živjeti ispunjen u radosti i miru.

Možete li i vi biti toliko prisutni u duhovnosti? Možete li se probuditi jednom za svagda? Je li to vaš smisao života ili je nešto drugo?

U medijima se previše naglašava konzumerizam. Advent se sveo na shoping, kićenje, piće, hranu, a onog bitnog samo u tragovima. Gdje je nestala pobožnost, umjerenost, prava poruka Božića?….Gdje je nestao čovjek u duhovnom smislu? Gdje je nestalo ono što mi svi vječno želimo od drugih a ne dobivamo? Možemo li biti primjer? Želimo li to?

Kako provesti  dane prije Božića u pravom adventskom duhu:

1.Ljubite svoje bližnje.Svaki dan ljubite svoje bližnje i provodite vrijeme s njima. Ostavljate im tople poruke. Ljubite ih riječima i djelima.

2.Darujte milostinju. Bilo da donirate stvari ili novac, darujte dar onima koji su u potrebi –  od srca. Otkrijte ljepotu darivanja.

3. Čitajte. Čak i čitanje dječje knjige utišava um jer čitajući ne možete obavljati više stvari odjednom. Čitajte vašoj djeci, vašem supružniku ili samom sebi. Može se raditi o božićnoj ili bilo kojoj knjizi koja će vam pomoći da stanete i budete mirni.

4. Molite. Molitva umiruje dušu. Možda se ova točka čini prejednostavnom, no zapravo se radi o obraćenju srca. U ovom adventskom vremenu potrebno je promijeniti srce kako bi ono više nalikovalo na Marijino.

5. Slušajte. Pustite božićnu glazbu. Ona će ozariti vaš dom i ugodno vas podsjetiti na vrijeme u kojem se nalazimo. Pokušajte odabrati tradiocionalne pjesme od modernih jer one imaju svoj šarm.

6. Napravite popis.  Prestanite se pretvarati da dobro pamtite i zapišite stvari na papir.Zapisivanje zadataka će pomoći u određivanju prioriteta. Nećete više toliko zaboravljati ili se pravdati da zaboravljate zbog inih stvari.

7. Budite tu za najbliže prijatelje.Svaki dan nazovite nekog prijatelja. Poželite mu dobar dan i recite da mislite na njega, recite da vam nedostaje i popričajte malo o njegovoj životnoj situaciji. Budite tu za prijatelje.

8. Pišite pisma, lijepe duge iskrene čestitke. Nitko više ne dobiva pisma. Božićno vrijeme je idealna prilika da napišete pismo i poručite nekome kako vam je bitan.

9. Odmorite se popodne ili otiđite u krevet ranije. Umor vodi prema ljutnji, prejedanju, trošenju previše novca ili pretjeranim reakcijama u pojedinim situacijama. Na kraju nas umor može spriječiti da se u potpunosti prepustimo drugima za vrijeme blagdana.

10. Vježbajte. Znam da vam nije do vježbe za blagdane i da mrzite vježbati. No vježbanje je poznata tehnika u borbi protiv stresa. Vježbanjem samo 15 minuta dnevno drasrično će vam se raspoloženje popraviti. Procirkulirati će vam cijelo tijelo i napraviti mnoga mala čuda.  I duža šetnja ostavlja iste pozitivne posljedice. Birajte. Vi to možete! 🙂

Posjetite oltarski sakrament ako smatrate da trebate.To su činili pastiri, kraljevi i anđeli kada su se došli pokloniti Gospodinu. Možete to činiti i kod kuće. Improvizirajte, ali svakako to učinite. Napravite svoj mali oltar ako niste u mogućnosti ući u kuću Gospodnju.

Advent će brzo proći, no radeći ove stvari provest ćete vrijeme onako kako biste trebali – u radosnom iščekivanju rođenja našeg Spasitelja, onoga s kim ćemo se jednom sresti licem u lice. Budite pozitivni i nasmješeni. Trudite se, ali iskreno!

 

Mene zanima da li ste svoju duhovnost pretvorili u život, da li se vaša duhovnost očituje u vašim djelima, u vašim mislima i u vašim osjećajima, da li se očituje u razumijevanju drugih ljudi, i konačno, da li se očituje u vašem srcu. Zaista status, pa i u ovome modernom kapitalitičkom svijetu gdje misle da se smatra da je materijalno bogastvo jedino bogatstvo, se može steći i u uzvišenom duhovnom. Budite “in” i označite svoj status duhovnošću!

Duhovno biće svojom pojavom, svojim glasom i svojim razumijevanjem a nadasve, svojom ljubavlju topi svaku prepreku i svojom pojavom utječe na vas pa i na samog sebe. Svoje fizičko stanje ostavlja i održava zdravim. Nije li to prekrasno?

Budite “in” i označite svoj status duhovnošću! Ovdje leži sva istina…

 

Sandra Vukušić, urednica

Related posts

Aktivnosti u idućem tjednu: izleti, liga i tečajevi informatike

Nema smještaja u domu za „uzdržavane”

A da i vi pokušate? Drastične metode: Ibrahim stavio kavez na glavu kako bi se odviknuo od pušenja

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com