"> Finci napravili brašno od vode, zraka i sunca - Treća dob i 50+
">
Društvo Zanimljivosti Zdrava hrana

Finci napravili brašno od vode, zraka i sunca

Foto: Solar Foods

Dokaz je ovo da se ipak može “živjeti od zraka”. Naime, finska kompanija Solar Foods (Solarna hrana) planira na tržište plasirati novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije.

U pitanju je visoko proteinski sastav, nalik brašnu, koji sadrži 50% bjelančevina, 5-10% masti, i 20-25% ugljikohidrata.

Navodno ima okus i izgled pšeničnog brašna, a mogao bi, poslije predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljik, nego koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz zraka, kombinira ga s vodom, manjom dozom hranjivih materijala i vitaminima.

Pomoću 100% obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije Fortum, pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Solar Foods tvrdi kako je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne ovisi o obradivoj zemlji, količini padalina ili vremenskim prilikama.prenosi

Ne radi se ni o kakvoj prodaji magle ili o promociji neozbiljne kompanije, jer već surađuju s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan našeg planeta.

Povezane vijesti

Poznati psihološki trik: Kako ŠTENE može spasiti vašu vezu?

Administrator

Pitate se zašto je toplinski val opasan i čemu tolika upozorenja? Pogledajte

Administrator

Koncept uspješnog starenja predstavljen u Domu Ivan Pavao II

Administrator

Duga Resa: Kuglački turnir i natjecanje u pikadu

Administrator

Evo zašto nikad, ali baš nikad ne biste trebali piti kavu na prazan želudac!

Administrator

Pogledajte koji su trenutno najbolji i najsigurniji domovi za starije i nemoćne? Ovdje ima i toplica za rehabilitaciju…

Administrator