Zdravlje

Fantastičan savjet kako dobro balansirati hormone i rad jetre

Koliko se čovjek stvarno brine o svojoj jetri, organu odgovornom za čišćenje toksina iz tijela? Ako se dosad niste brinuli, sad je pravi trenutak da počnete raditi nešto za sebe

Doktorica Taz Bhatia, profesorica na Sveučilištu Emory nakon dugogodišnjeg rada na integraciji medicine i holističkih učenja, je za piortal MindBodyGreen otkrila recept za koji kaže da je univerzalni borac protiv otrova u tijelu i koji ima fantastičan učinak na rad jetre.

Bhatia objašnjava da je u proučavanju kineske medicine naučila da je jetra najbitniji organ u balansiranju hormona u tijelu. Ako čovjek ima slabu jetru, hormoni u njoj neće moći na odgovarajući način razraditi hranu. Čovjek koji ima masnu jetru će konstano imati problema s razinom inzulina, a jetra koja ima poteškoće u radu može smanjiti razinu potrebnih hormona u tijelu što rezultira neredovitom mjesečnicom, nepolodnošću i sličnim stanjima.

Ona smatra da je jedna od najvećih slabosti moderne medicine što nije prepoznala jetru kao najvažniji organ za regulaciju hormona u tijelu. A kako bi pravilno radila, jetru se mora pravilno i hraniti. Nevjerojatna je moć regeneracije i iscjeljenja koju čovjek može doslovno staviti u čašu. Bahtia kaže da kad bi bila primorana izabrati samo jedno piće koje bi imalo najviše utjecaja na rad hormona, da bi odabrala svoj zeleni smoothie.

A evo i recepta za zeleni smoothie koji dr. Bhatia prepučuje svojim pacijentima:

foto: Dreamstime

Zeleni smoothie za zdrave hormone doktorice Taz

  • 1 čaša kelja, špinata, smeđe gorušice ili blitve
  • 2 žlice za juhu svježeg organskog peršina
  • 1 žlica za juhu listova maslačka
  • 1 organska banana
  • pola čaše jagoda ili trešnji (može i smrznutih)
  • 1 žlica za juhu chia sjemenki
  • četvrtina do pola čaše destilirane vode
  • 1 čajna žlica domaćeg meda

Sve sastojke staviti u blender i smiksati.

Zašto baš ovi sastojci su ključni za rad hormona

Zeleno povrće je većini ljudi lakše smiksati i popiti zajedno s voćem, nego jesti samo. Zahvaljujući vlaknima, zeleno povrće u smoothijima pomaže ispirati jetru i probavni sustav, metabolizirajući i vežući na sebe loše nusproizvode hormona.

Kelj sadrži indol-3-karbinol, kemijsku suspstancu koja pomaže metabolizirati estrogen. Također, sadrži kalcij d-glukarat koji metabolizira estrogen i psudjeluje u procesima koji uklanjaju kacerogene i toksične tvari iz organizma. Špinat je bogat magnezijem i željezom, osnovnim mikronutrijentima koji su potrebni za zdrave hormone.

Smeđa gorušica se već tisućama godina koristi u ayurvedskoj medicini kao antioksidans koji se najbolje rješava estrogena iz organizima.

Hrvoje Jelavić/Pixsell | Autor: Hrvoje Jelavić/Pixsellfoto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Blitva sadrži veliku količinu antioksidansa, pogotovo luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pomažu jetri u produkciji glutationa, jako moćnog detoksifikatora jetre.

Nakon što ste izabrali tip zelenog povrća koji ćete koristiti u smoothieju, potrebno je izabrati prave začine. Peršin i listovi maslačka su dobro poznati kao bilje koje podržava rad jetre.

Peršin sadrži klorofil, folnu kiselinu i beta-karoten koji podupiru jetru i pomažu u proizvodnji hormona. Listovi maslačka služe kao diuretik, pomažući jetri kod uklanjanja toksina koji utječu na hormonsku ravnotežu. Obje od tih biljaka imaju specifičan okus, tako da dodavanje voća i samo kapljice meda pomaže balansirati gorak okus.

– Moje omiljeno voće u zelenim smoothijima obično su trešnje ili jagode. Svježe, organske jagode sadrže jod, mineral koji podržava štitnjaču, a trešnje su bogate flavonoidima, antioksidantima koji podržavaju proizvodnju hormona – kaže dr. Taz.

U smoothie je bitno dodati i chia sjemenke koje su izvodr vlakana, proteina i zdravih masnoća. Zdrave masnoće su ključni sastojak smoothieja jer su one baza proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Chia sjemenke se mogu zamjeniti čajnom žličicom kokosovog ulja.

I na kraju, dodajte vodu i bananu kako bi se svi gore navedeni sastojci spojili u napitak gustoće po vašem ukusu.

Nabrojani sastojci zelenog smoothija su osnova, bez koje napitak nema učinka na hormone. Ali, što se tiče dodavanja sastojaka, slobodno je igrati se s okusima pa, na primjer, dodatirazličito zeleno povrće, voće ili začinek ako bi svatko pronašao svoj omiljeni okus.prenosi

Related posts

Cipele s laserom za pomoć oboljelima od Parkinsonove bolesti

Ljekovite biljke u znaku zdrave jetre i kože, dobre volje i dugovječnosti!

Spriječite teške bolesti izborom ove hrane

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com