"> Evo što vam tjeme i kosa govore o vašem zdravlju i na koje probleme upućuju - Treća dob Hrvatska
">
Zanimljivosti Zdravlje

Evo što vam tjeme i kosa govore o vašem zdravlju i na koje probleme upućuju

 

Specijalistica za bolesti kose i tjemena otkriva na koje zdravstvene probleme može upućivati stanje vaše kose.

Kosa je dio tijela koji nije ključan za održanje života i zbog toga se često zanemaruje pri dijagnosticiranju bolesti, tvrdi dr. Sally-Ann Tarver, specijalistica za bolesti kose i tjemena, no ona navodi i kako je upravo kosa najčešći pokazatelj prvih simptoma medicinskih ili nutritivnih problema.

Temeljem toga za glamourmagazine.co.uk navodi koje promjene kose mogu označavati  zdravstvene probleme.

1. MANJAK VITAMINA

Ispadanje kose može se povezati s manjkom nekog vitamina, a najčešće se radi o nedostatku željeza, vitamina B12 ili vitamina D. Tako navodi kako osobe s tamnijim tenom ili one koje zbog osjetljivosti na sunce izbjegavaju isto, vjerojatno manjkaju vitamina D. Manjak vitamina A s druge se strane pojavljuje kod onih koji pate od neke autoimune bolesti dok za vegeterijance i vegane, kao i za one s dijabetesom drugog tipa tvrdi kako manjkaju vitamina B12.

 

2. OBILNA MENSTRUACIJA I POST POROĐAJ

Nije neobično da žene rodilje ili one kod kojih je menstruacija obilnija pokazuju manje razine željeza, a to stanje može zatim rezultirati ispadanjem kose. Iako pretrage pokazuju uredne rezultate, nedostatak željeza dovest će do sve većeg ispadanja nakon kojeg će se kosa u konačnici prorijediti.

Shutterstock

 

 

3. KRATKOROČNO ISPADANJE KOSE

Uzroci kratkoročnog ispadanja kose mnogobrojni su, a uključuju brzo mršavljenje, akutnu bolest, izlaganje operaciji ili stresu, a uzrokovati je mogu i visoka tjelesna temperatura te stanje nesreće ili šoka. Količina izgubljene kose pritom će ovisiti i o težini stanja koje ju je izazvalo.

4. IZNENADNO GUBLJENJE KOSE

Osim što izaziva stanje šoka, ovakva situacija javlja se u tri moguća slučaja, tvrdi Tarver, a svi su se odvili dva ili tri mjeseca prije gubitka kose.

  • Takvi slučajevi uključuju brzo mršavljenje pri kojem tijelo pažnju preusmjerava na važne tjelesne sustave te pritom zanemaruje kosu.
  • Hormonalne promjene drugi su slučaj iznenadnog gubitka kose, a pri takvom stanju kosa postaje suha, mijenja teksturu dok se naposlijetku ne prorijedi u potpunosti.
  • Posljednji uzrok gubitka kose može biti dehidracija. Tada se, kao i kod ostatka tijela, na području glave javljaju ljuskice koje ukazuju na suhu površinu.prenosi

Umjesto da posegnete za šamponom protiv prhuti, Tarver navodi kako je pametnije proučiti tijelo te pronalaskom sličnih ljuskica utvrditi kako se radi o dehidraciji te onda radije pristupiti vodi nego lijekovima.

Shutterstock
S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

KAKO LIJEČITI AKUTNU I KRONIČNU BOL?

Administrator

SAME, ALI NE I NESRETNE Zbog ovih razloga inteligentnim je ženama teže pronaći partnera

Administrator

Hrana za astronaute pomaže ljudima na zemlji

Administrator

Antibiotici i vitamin C pokazali učinkovitost u borbi protiv raka

Administrator

Evo koje voće može pomoći djeci pri učenju

Administrator

Most neće imati svog kandidata za predsjedničke izbore, ali evo koga su podržali

Administrator