Naše priče

Država uvijek može još jače baciti na koljena!

Svatko tko se našao u nekoj velikoj financijskoj krizi, imao je mogućnost otvaranja zaštičenog računa, po kojem su građanu bila osigurana barem neka sredstva, od kojih je mogao živjeti. No nemilosrdne banke zaista ne zanima da li ćeš jesti, pit ili nešto slično, jer ima banaka koje su u stanju blokirati i račun koji je zaštićen! Jedan splićanin se odvažio i ispričao svoju potresnu priču. Kada se pojavio u banci da podigne novac koji mu služi za nužno preživljavanje i ta sredstva se nalaze na zaštićenom računu, dobio je jednostavan hladnokrvan odgovor, da je račun blokiran.

Na računu postoje sredstva, ali oni jednostavno nisu u stanju napraviti isplatu. Splićanina je to ostavilo u nevjerici i šoku.

Kako dalje?

Banka se čak nije osjećala dužnom objasniti mu zašto je to tako i kako je moguće da mu je zaštićeni račun u blokadi. Splićanin otkriva da je bio među prvima koji su objavili osobni banskrot unatrag nekoliko godina. Stečaj je otvoren i postao je pravomoćan 26. 10. 2017. godine. Prema Zakonu o stečaju potrošača (osobni bankrot), kada se otvori stečaj, stečajni je povjerenik dužan zatvoriti sve račune onoga tko podnosi stečaj. Osim naravno zaštićenog računa, njega se ne dira i ne zatvara. Dakle splićanin nad tim postupcima, kako i sam priznaje, nema nikakvih utjecaja, jer sve to obavlja stečajni povjerenik.

Sve je bilo u redu do 14. 09. 2018. kada su se dogodile značajne promjene u Pravilniku i poslovanju Splitske banke, pa mu je blokiran i zaštićeni račun. Zakon koji je uvijek iznad bilo kojeg pravilnika, sljedeći je dan banci pokušao objasniti i stečajni povjerenik, no banku se taj govor nije nešto dojmio. Splićanin tvrdi da je bila subota i da je vikend proveo na tabletama za smirenje. Čekao je ponedjeljak da opet poduzme mjere i pokuša postići dogovor sa bankom, odblokira svoj zaštićeni račun. 17. 09. ipak je ishodio zadnju isplatu sa tog računa, ali banka mu je jasno dala do znanja, da sve ostale uplate i sredstva po tom računu više neće biti moguće.

Također mu je banka savjetovala da otvori zaštićeni račun u drugoj banci, no to za njega nije moguće. Nije moguće, kako ističe sam splićanin, jer je proglasio osobni bankrot i nema po kojoj osnovi otvoriti zaštićeni račun u nekoj drugoj banci. Iako banka radi protuzakonito, jer neisplatom sredstva koja su na njegovom zaštićenom računu, bi trebala mu biti isplaćivana ili banka krši zakon i radi kazneno djelo prema Zakonu o osobnom stečaju.

Splićanin je jako zabrinut i potresen jer mu ugrožena egzistencija. I sam navodi kako je u manje od godinu dana vratio 30 % duga, kojeg je imao, ali da zaista nema trenutno snage za dalje. Pita se odakle im pravo raditi nekome tako nešto i kada će agonija doći kraju.

 

Related posts

Renata i njezina bitka s rakom: Ultrazvuk kod privatnika bio je uredan, a tri mjeseca kasnije u bolnici mi kažu – da, tu je. Beštija od 1,6 centimetara koja mi je popravila život

Najbolja ženski ubojica!

Doktore, ne mogu spavati!

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com