Blog Društvo

Koga smetaju osmrtnice drugih religija?!

 

Danas  je svanulo na Indexu priča o  “izgrudanoj “osmrtnici.

Lokacija: Borongaj, ZG Opis: Muslimanske osmrtnice na koje su nanešene grude svinjske masti. Mišljenje: Srce mi se slomilo. cc i ostali

 

 

Koga smeta nečija religija, odnosno religioznost?

 

Kako je današnja moderna perspektiva umiranja i smrti postala više kao ”prirodni neprijatelj,” društva te koju se nastoji izbaciti iz svakodnevnog života dok se još u Srednjem vijeku na tradicionalan način ona promatrala kao nešto normalno i bio je sasvim drugačiji odnos prema njoj dok danas je nažalost postala tabu tema kako u svjetskom tako i u hrvatskom društvu.

Za one koji nisu u toku:

 

ŠTO JE RELIGIJA, RELIGIOZNOST?

Naime, ”Religija je sustav shvaćanja, vjerovanja, ponašanja, obreda i ceremonija pomoću kojih pojedinci ili zajednica stavljaju sebe u odnos s Bogom ili nadnaravnim svijetom i često u odnos jednih s drugima, te od kojeg (sustava) religiozna osoba dobiva niz vrednota prema kojima se ravna i prosuđuje naravni svijet.(Ćorić Š.Š. (2003.)

Religioznost također uključuje vlastito življenje religiozne dimenzije života te predstavlja unutarnji stav, osobno opredjeljenje i uvjerenje o postojanju nekog transcendentalnog bića podrazumijevajući življenje u skladu s tim stavom. (Ćorić Š.Š. (2003.)

Otkada postoje pitanja o religiji i religioznosti postoje i različiti vidovi te pristupanja prema njima samima. Ona nisu samo teološke prirode, već se prate sa najrazličitijih životnih aspekata, a posebno s aspekta različitih humanističkih znanosti. U religiji se susrećemo sa ljubavlju prema životu, a isto tako i spoznaji da je smrt sastavni dio našeg života.

Zašto se ti isti pojedinci koji rade takve grozote i ne potpišu? Tražimo od vas, takvih vrsta “razvratnika bezumnjaka” da se sljedeći puta potpišete. Tada ćemo natjerati i javne institucije da rade svoj posao.

 

Sociolog religije Ivan Markešić,  dao nam je vrlo kratak i važan osvrt na ovu situaciju:

“Naime, ne možete povjerovati da u današnjemu vremenu u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj za koju su živote dali mnogi muslimani, njih oko 1200,  ima ljudi kojima vlada mržnja prema svemu što je drukčije. I to baš u ozračje najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

Sve ovo je za svaku osudu. 

Međutim, nek ovo bude poruka da moramo uzpoznati jedni druge i da drugoga – i to baš zbog njegove različitosti – trebamo znati i htjeti poštovati.”

NE BOJ TE SE RELIGIJA!  

 

Barem ne u smislu predaje i isticanja osmrtnice. I vas bi zaboljelo! Za ostalo možemo raspravljati.

RELIGIJA ne mora biti nužno vjera u Boga,  ako to već nekoga smeta, već ona i služi da bi proizvela vrijednosni konsenzus u društvu kriza. To je tužno što radite. Postoje dužnosti prema umrlima koje valja ispoštovati a to je i moralna dužnost.

Kako se nositi s nečim što te stalno smeta? Kako stati na kraj ljudskoj ljutnji i ogorčenosti? Ako ipak imate potrebu razgovarati o onome što vam smeta, pričekajte dok se u vama ne stišaju burne emocije ili se ispucajte na mjestima gdje ste najbolji a ne najgori kako poput na ovome primjeru.

 

Na kraju unutranji mir počinje prvo oprostom prema sebi  a potom i drugima.

I vi ćete umrijeti jednog dana i ispiti ćete svoju čašu do kraja. Jedna od prepoznatljivih karakteristika dobrog vjernika je njegovo konstantno podsjećanje na smrt i razmišljanje o njenoj blizini. To osobu  drži u stalnom oprezu da se ne izgubi u bujici pohota, životne izgubljenosti, kriminalnih radnji i svega onoga što vi sada radite.

Vuče, vodio si život buran i ostao nekulturan.

 

Duboko suosjećam u Vašoj boli…

Mir s vama i u vama!

 

 

 AMAZONKA

 

 

 

Related posts

Unuk pod utjecajem opijata izbacio svoju polupokretnu baku(80) van stana

Kako je oboljeli od ospica iz dubrovačke bolnice zajeb’o hrvatske medije

Umirovljenik sam, mogu li se zaposliti?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com