"> Vukušić: Domovi u Hrvatskoj - pohlepa uz blagoslov politike i nadležnih! - Treća dob Hrvatska
">
Domovi za starije Društvo

Vukušić: Domovi u Hrvatskoj – pohlepa uz blagoslov politike i nadležnih!

Domovi u Hrvatskoj – pohlepa uz blagoslov politike i nadležnih!

 

Tema stanja u domovima za starije i nemoćne u Hrvatskoj se prilično zahuktala. To je dobro. No, nije dobro to što se prvo trebala dogoditi tragedija da bismo došli do toga. U požaru doma “Zelena oaza” u Andraševcu 11. siječnja ove godine poginulo je šest štićenika. Tek nakon toga institucije počinju djelovati. Nažalost, skeptični smo koliko će to trajati.

Vlasnici doma iz Andraševca su uhićeni i ispitani. Koliko će trajati taj postupak i kako će biti okončan, tek ćemo vidjeti. Nakon toga, inspekcija je obiša 35 domova, te su utvrdili da je svaki peti radio bez licence. Vlasnici tih domova na crno su zbrinjavali od troje do 19 štićenika. Tim je ustanovama u Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji zabranjeno odvijanje djelatnosti, a protiv vlasnika su podnesene prijave. Kod tri pružatelja usluga nađeno je više korisnika od broja za koji je dom bio registriran. Protiv njih se također podnose optužni prijedlozi i rješenjem im se naređuje da prekinu smještaj iznad dopuštenog broja utvrđenog kapaciteta.

Nešto još važnije što je požar u nelegalnom domu u Andraševcu otkrio jest to da u cijeloj državi imamo samo deset inspektora, odnosno nova  informacija od pučke pravobraniteljice je ta da ih je 12 koji bi redovito trebali obilaziti sve domove. Tih 12 ljudi je zaduženo i za sve udomiteljske obitelji u Hrvatskoj, s djecom i odraslima, odnosno za sve druge pružatelje socijalnih usluga. Ako kažemo da u Hrvatskoj ima oko 2900 udomiteljskih obitelji, zaključit ćemo da na svakog inspektora “pada čak 290 obitelji.

U Domove u Hrvatskoj svake godine ulazi inspektorat i prema podacima iz Ministarstva   obiđu “čak ” 7 domova od kojih  troje njih ima nepravilnosti. S tim podatkom možemo reći kako postoji velika mogućnost da mnogi domovi unutar 50godina nikada neće biti provjereni, s obzirom da imamo više od 300 obiteljskih domova i 3 državna i 52 decentralizirana.

Time dozvoljavamo domovima da žive i rade na račun nemoćnih i bolesnih i da ostvaruju svoje interese i ciljeve kroz neodgovorno poslovanje i ponašanje na uštrb svoju nas. Velika pohlepa uz blagoslov politike i ostalih nadležnih!

U državi je triput više inspektora za šumarstvo i lov, dvaput više inspektora zaduženih za opremu pod tlakom, pet inspektora više u inspekciji za zaštitu prirode. To je, u najmanju ruku, skandalozno, makar i u navedenim inspektoratima navode kako i njima nedostaje ljudi.

Ministrica Vesna Bedeković je lani odbila prijedlog umirovljenika koji su tražili jače kontrole u domovima, ali nakon tragedije u Andraševcu nije ni pomislila da da ostavku. Županijama je proslijedila da istraže stanje svojih domova, pa će, kaže, raditi analizu. Hoće li doista? Koliko joj je vremena još ostalo? Izbori su sve bliže i s razlogom sumnjamo u konkretna rješenja.

No, pustimo na trenutak to što će biti. Podsjetimo još jednom na to što je i kako trebalo biti. Na pitanje tko je odgovoran, ministrica je odgovorila da županija izdaje dozvolu za rad. Pa, draga ministrice, županiju je potrebno nadzirati, a to je posao ministarstva. I za to jednostavno više nema opravdanja!

 

Ukratko: Živimo u sistemu bez sistema koji pogoduje samo pojedincima!

 

Sandra Vukušić, sociologinja

 

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Porezna uprava širi paniku među umirovljenicima

Administrator

POLJSKA UKIDA DRUGI MIROVINSKI STUP

Administrator

Za mirovine svake godine fali 14 milijardi kuna, prijeti nam rast PDV-a na 30%

Administrator

GORI CRKVA NOTRE-DAME Katastrofalni požar obuhvatio čuvenu građevinu u Parizu, Macron: S tugom gledam kako gori dio svih nas, obnovit ćemo sve

Administrator

Provjereno otkrilo još jedan ilegalan dom za starije, u slučaj upletena i sutkinja: “Mrtav čovjek bio je prebačen preko kreveta…”

Administrator

Veliki projekt na snazi: „Sigurnost u trećoj dobi: Kako izbjeći rizike pri raspolaganju imovinom“

Administrator