"> Dom u kojem živimo puno govori o nama: Uz nekoliko trikova vaš dom postat će oaza mira - Treća dob Hrvatska
">
Lifestyle

Dom u kojem živimo puno govori o nama: Uz nekoliko trikova vaš dom postat će oaza mira

 

Svaka boja predstavlja točno određenu emociju… temelj je to terapije bojama, discipline koja nas je naučila kako pravilnim kombiniranjem boja popraviti i naše raspoloženje
Izgled našeg doma utječe na naše raspoloženje, oblikuje nas, a puno govori i o nama. Dom koji je prepun boja, zelenila, koji odiše udobnošću i intimnošću je sretan dom, a uz pokoji savjet, može postati još boljim i sretnijim, pravim malim utočištem od svakodnevnog stresa i briga. Danas ne postoji psiholog ili arhitekt koji se ne bi složio s tvrdnjom da mjesto u kojem živimo govori o tome tko smo i kako se osjećamo, no zašto se s malim promjenama u našem domu ne bi osjećali još ispunjenije i zadovoljnije. PRENOSI

Da li ste ikad razmišljali o važnosti mirisa? O tome da svi oni mirisi koje osjećamo u zraku itekako utječu na raspoloženje i naše fizičko stanje. Upravo je iz tog razloga vrlo važno da se našim domom širi ugodan miris koji će u nama stimulirati pozitivne osjećaje. Za to može biti dostatna aromatična biljka ili neko esencijalno ulje u aroma lampi, a koje ćemo strateški postaviti na točnu određenu poziciju u domu kako bi postigli maksimalni učinak mirisa.
Lavanda i naranča
Limun je, primjerice, izvanredan na samom ulazu u stan jer njegov miris odmah unosi veselje u prostor. Menta je odlična za koncentraciju, pa je taj miris ponajbolje koristiti u radnoj sobi. Za spavaću sobu najbolje je odabrati lavandu ili naranču u kombinaciji sa ylang ylangom. Prvi miris pomaže pri spavanju, a drugi ima učinak afrodizijaka.
Iako je »rođen« prije pet tisuća godina, Feng Shui je više nego li aktualan. Drevno kinesko umijeće uređenja prostora, Feng Shui, u naš dom, a onda i u naš život, može unijeti više sklada, zadovoljstva, zdravlja i radosti. Najvažnije pravilo Feng Shuija jest izbaciti iz stana sve ono što je u njemu viška, sve ono što već odavno ne koristimo, ali u pojedinim slučajevima, čuvamo poput hrčaka. Na taj način stanom će procirkulirati nove energije, a riješiti ćemo se onih ustajalih, negativnih. Uči nas i kako iskoristiti moć boja u pojedinim prostorijama, a primjerice, spavaća soba uvijek mora biti što dalje od ulaznih vratiju.

Narančasta i žuta za komunikaciju
Svaka boja predstavlja točno određenu emociju… temelj je to terapije bojama, discipline koja nas je naučila kako pravilnim kombiniranjem boja popraviti i naše raspoloženje. Tamne boje poput crne i sive zatvaraju prostor, dok se primjerice u dnevnom boravku preporuča koristiti toplije boje poput narančaste i žute jer poboljšavaju komunikaciju. Nijanse zelene koristite u radnoj sobi jer pozitivno utječe na koncentraciju, a u spavaćoj svjetlije nijanse plave jer djeluju pozitivno na san.

Aloa, fikus i druge zelene biljke poželjni su stanari svakog doma. Pored toga što svojim zelenilom uljepšavaju i podižu svaki prostor, prednosti biljaka na naše zdravlje odavno su dokazane. Pročišćavaju zrak koji dišemo, obogaćuju ga kisikom i podižu raspoloženje.
Istu važnost ima i osvjetljenje u našem domu. Svi ćemo se složiti kako bi idealno bilo živjeti tijekom čitavog dana pod prirodnim sunčevim svjetlom, no to nije moguće. Važno je stoga odabrati najbolju moguću zamjenu, a stručnjaci se slažu kako su led žarulje po tom pitanju najbolji izbor, posebice kada možemo regulirati intenzitet osvjetljenja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Glazbenica od rođenja: Sa 106 godina bubnja i uživa u životu

Administrator

Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti…

Administrator

KONTROLA EMOCIJA I MISLI

Administrator

Što je ono što svima izmami osmijeh na lice??

Administrator

Bezuvjetna ljubav je bolja

Administrator

Zatrpani ste stvarima? Brzo ih se riješite!

Administrator