Gastro scena

Dobrobiti heljde

 

 

Heljda sadrži osam esencijalnih aminokiselina, smanjuje rizik od raka, bogata je mineralima poput magnezija, cinka, mangana, fosfora, željeza i bakra te održava zdravlje kardiovaskularnog sistema te je kao takva vrijedna u prehrani. Heljda ne sadrži gluten zbog čega je pogodna za sve osobe koje su intolerantne na pšenicu ili koje su alergične na gluten.

U trgovinama se mogu pronaći razni proizvodi od heljde, a kako bi se osoba navikla na okus heljde preporučuje se da za početak pripremi heljdinu tjesteninu.

Prilikom kupovanja heljdine tjestenine potrebno je obratiti pažnju na količinu heljdinog brašna u sastavu jer većina heljdine tjestenine koja se nalazi u prodaji ne sadrži heljdu već je samo obojena njome. Što je tjestenina tamnija, znači da sadrži veći udio heljde.

Kruh od heljde

Kod pravljenja kruha ili peciva od heljde, dodajte nekoliko žlica heljdinog brašna kako bi pecivo ili kruh dobilo jedinstvenu boju i okus.

Ako vam ne smeta gluten, heljdu pomiješajte s glutenskim brašnom kako bi kruh bolje narastao, a možete ga zakuhati i s malo mineralne vode koja će pomoći u podizanju tijesta.

Palačinke od heljde

Osobama koje ne konzumiraju gluten se preporučuju heljdine palačinke jer heljda sadrži visoku razinu vlakana i minerala što je dobro za probavu.

Oljušteno zrno heljde se priprema tako da se zrna heljde skuhaju kao i što se kuha riža, a na isti način se i pripremaju. Zrna heljde je potrebno kuhati u kipućoj vodi oko 20 minuta i nakon toga se pripremaju na jednak način kao što se priprema i riža.

Od zrna heljde mogu se napraviti palačinke, variva, tjestenina i odresci. Tko god je probao heljdu oduševljen je njenom jedinstvenosti okusa i njenom hranjivosti. Kako bi bili dobrog zdravlja i imali izbalansiranu probavu potrebno je kombinirati različite namirnice.

Pod utjecajem oboljenja, jednolične prehrane, stresa i pretjeranom upotrebom antibiotika u ljudskom tijelu se odvijaju kemijske reakcije koje uzrokuju otvaranje crijevne sluznice zbog čega dolazi do prodiranja čestica hrane u krvotok. Sve te čestice tijelo prepoznaje kao strano i napada ih, a sav taj proces iscrpljuje imunološki sustav i dovodi do male otpornosti na bolesti.

U prehranu je zato jako važno uvrstiti razne namirnice poput ječma, kvinoje, voća, heljde, zobi, prosa i povrća. A heljda je uvijek najbolji izbor po pitanju zdravlja u prehrani.

http://www.savjetnica.com/heljda-u-prehrani/

Related posts

Zdravi smoothie

Ljuto je dobro: Ljuta hrana umanjuje rizik od karcinoma i srčanih bolesti

Donosimo recept: Miris Božića u domu za nekoliko sekundi

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com