Aktivnosti Mirovine

DESET STVARI KOJE NE BISTE TREBALI ČINITI U MIROVINI

Obavili ste sjajan posao. Nakon mnogo rada, prolivenog znoja i suza, službeno ste postali umirovljenik. Vrijeme je da uživate u blagodatima svog dugogoišnjeg rada, a prije toga pročitajte preporuke što (više) ne biste trebali činiti.

NE RADITE (barem ne tešške poslove)

U mirovini ste. Uživajte u tome. Nakon što ste cijeli život proveli penjući se po korporativnim stepenicama, ne želite valja opet krenuti tim putem. To je igra za mlade generacije.

To ne znači da u potpunosti trebate prestati raditi. Povremeni poslovi u mirovini mogu biti velik izvor zadovoljstva. Volontirajte. Iz zabave ili za dodatnu uštedu odradite povremeno pola radnog vremena. Samo nemojte ponovno ući u utrku za novcem.

NE DOPUSTITE STEREOTIPIMA DA VAS DEFINIRAJU

Današnje drštvo svakoga stavlja “na svoje mjesto” poručujući, među ostalim, umiovljenicima kako bi se trebali odjevati ili ponašati u određenim situacijama. Kažu: trebali biste biti skromni, trebali biste se odjevati konzervativno, trebali biste se ponašati u skladu sa svojim godinama…

Ne slušajte ih. Zaradili ste svoje mjesto u društvu, platili ste svoje dugove i zaslužili ste se odjevati i ponašati kako vas zadovoljava. Ako želite plesati tango, plešite. Ako vas u tome koče proširene vene, to je njihov problem.

NE PRESTAJTE UČITI

Škola nije samo za mlade. Mozak treba vježbati kao svaki drugi mišić. Treća dob moe biti idealno vrijeme za povratak na fakultet ili odabir zanimljivih tečajeva koje ste propustili pohađati u mladosti. Ne trebate, naravno, juriti za diplomom. No, uzmite individualne sate ili pohađajte radionice. Odaberite hobi ili naučite novi sport.

NE PREPUSTITE SE KAUČU

Kažu da godine nisu ništa drugo nego brojka. Vaše tijelo možda se neće složiti. U kasnim godinama važno je održavati aktivan stil života umjesto ući u rutinu svakog dana čekajući vrijeme za spavanje, gledajući sapunice i jedući grickalice.

Budite fit i zabavljajte se. Sport vam može pružiti potebnu motivaciju.

Nemojte negirati visoke cijene u zdravstvu. Ostanete li aktivni i pažljivo održavate vaše zdravlje, bit će to ušteda za vas.

NE TROŠITE BEZGLAVO UŠTEĐEVINU

Nako što ste godinama štedjeli novac, mogli biste ući u napast da je trošite na skupe automobile, ekstravagantna jela i skupe odmore. Uživajte, ali nemojte isprazniti bankovni račun. S godinama dolazi mudrost i vi ste mudriji od toga, nije li tako? Morate ostati pametni i oprezni s novcem, posebno želite li imovinu ostaviti svojim potomcima.

NE BUDITE SAMOTNJAK

Nemojte biti osoba koja se izolirala od društva. Razumljivo je da ste se, otkako ne odlazite svakodnevno na posao, pomalo udaljili od društva. Ali nemojte si to dozvoliti. Izađite, ostvarite nova prijateljstva, ne samo s drugim umirovljenicima, nego s ljudima različitih dobi.

NE JEDITE SLABO

Pazite što jedete. Ako ste cijeli život brinuli o zdravom životu, sada nije vrijeme da sve to bacite u vjetar. Ako ste, pak, cijeli život jeli slabo, sada je vrijeme da na tom poradite. Pripazite na svoje nutritivne potrebe. I vitamini u tabletama mogli bi vam dobro doći, ali još bolja je balansirana dijeta.

NE BUDITE DADILJA

“Ostavit ćemo djecu kod bake. Ona je uvijek doma i ništa ne radi.”

Iako su vam vaša unučad dragocjena, nemojte dozvoliti da vaš dom postane mjesto gdje će ih njihovi roditelji ‘istovariti’ kad god im to padne na pamet. Vi niste tinejdžer koji treba dodatnu zaradu.

Težite tome da vrijeme s vašom unučadi provodite kad vama to odgovara. Nikako nemojte misliti da ste loši bake i djedovi ako njihovim roditeljima date do znanja da imate privatan život.

NE NEGIRAJTE POGREBNIKA

Pandorina kutija je otvorena. U mirovini ste, i makad postoji opravdana nada da će ona trajati dugo, ipak jednom će završiti, kao i kod svih drugih. Važno je što ranije krenuti u dogovor s pogrebnikom kako financijske probleme ne biste ostavili vašim nasljednicima.

NE OPUSTITE SE PREVIŠE

U mirovini ljudi uđu u rutinu, ali morate shvatiti da u tom razdbolju života ima mnogo više od pukog čekanja. Nemojte prestati vjerovati. U sebe.

I dalje si postavljajte izazove. Izađite i istražujte svijet. Putujte. Iskusite nove stvari, nastavite gurati sebe, jer život je prekratak da bismo se pitali što je moglo biti. Nikad niste prestari ni za što. Ponovimo, možete plesati i tango.

STARI PSI, NOVI TRIKOVI

Mudra izreka prema kojoj stari psi ne mogu naučiti nove trikove čista je glupost. Postoji razlog zbog čega ovo doba života zovu zlatnim godinama i vi zaslužujet živjeti punim plućima. Naučite se spektru novih trikova kako bist bili vrijedan član društva.