Domovi za starije Društvo

Danska – Zemlja koja je pravi raj za penzionere

Ovdje svi stariji od 65 imaju osnovnu mirovinu veću od tisuću eura, no to je tek početak

Danska. Zemlja koja je pravi raj za penzionere. Ovdje svi stariji od 65 imaju osnovnu mirovinu veću od tisuću eura, no to je tek početak.Veliki broj država članica Europske unije sve teže se nosi sa starenjem stanovništva i velikim brojem umirovljenika. Na njih u prosjeku dolazi sve manje zaposlenih osoba, a globalna ekonomska kriza je samo ubrzala rezanje uglavnom skromnih penzija.

To nije slučaj u Danskoj, jednoj od članica EU koja je po vlastitom izboru ostala izvan eurozone. U njihovoj se zemlji samo na brigu za penzionere izdvaja čak 2,2 posto BDP-a, po čemu zaostaju tek za susjednom Švedskom. Što se tiče mirovine, građani Danske koji su premašili 65 godina od države dobivaju osnovnu penziju u iznosu od 8000 kruna ili 8220 kuna, prije oporezivanja.

Takav iznos prije svega je moguć zbog visokih poreza na plaću koji mogu iznositi i do 55%, što je većina umirovljenika i plaća tijekom 40-godišnjeg radnog staža.

– Mi u Danskoj trošimo mnogo na starije osobe. To je jedno od područja konsenzusa u parlamentu – sve stranke se slažu da su penzioneri mnogo doprinijeli društvu te zaslužuju da im se puno toga i vrati – rekla je za Guardian Kirsten Ketscher, profesorica socijalne sigurnosti na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Treba dodati da u Danskoj preko 30 posto ljudi uplaćuje i u privatni mirovinski fond – oni koji to nisu činili te nemaju dodatnog izvora prihoda osim državne penzije imaju pravo na dodatne beneficije, kao što su niže stope oporezivanja i jeftiniji lijekovi.

– Dobro smo informirani o našim pravima. Uredno smo plaćali poreze te očekujemo da se država pobrine za nas. Kada se moja svekrva razboljela u 95. godini više nije mogla brinuti sama o sebi te su je smjestili u dom. Tamo su je tretirali vrlo pažljivo – rekla je Jane Hom (73) za Guardian.

Prema podacima Eurostata Danci u penziju uglavnom odlaze nakon što su odradili puni radni vijek (za razliku od Hrvatske koja je u toj kategoriji najlošija od svih 28 članica EU – kod nas je manje od pola umirovljenika otišlo u penziju nakon kompletno odsluženog radnog vijeka), a godišnje se po umirovljeniku prosječno izdvoji više od 26.000 eura – u cijeloj Europi samo Norveška izdvaja više.

Danci nemaju samo izdašne penzije, već i jako dobro organiziran sistem brige za starije ljude koje dijele u tri kategorije – zdrave (6 od 7 starijih Danaca), one koji pokazuju rane znakove limitiranosti u kretanju i koje doktori pozorno prate te one koji zbog bolesti ne mogu živjeti sami, već su smješteni u dom.

Ako je određenoj starijoj osobi dom preskup, lokalna samouprava će proći kroz njihov slučaj i ponuditi im razne oblike povlastica i financijske pomoći kako bi mogli živjeti u domu. No, ako ikako postoji mogućnost da netko živi kod kuće, a ne u domu, država će ponuditi financijsku pomoć i u tom slučaju.

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Related posts

KONAVLE: Duhovna obnova u Međugorju

Zanimljiva gledišta starijih o smrti i umiranju. Koja su to?

Plaće u Hrvatskoj rastu presporo s obzirom na plaće u okolnim zemljama

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com