"> Dalmatinskom draguljčiću, apsolutnoj zvijezdi Instagrama prijeti opasnost: čudesni Kamen na sebi krije čitav mikrosvijet, nitko nije siguran kako je to uopće moguće, ali sada se događa nešto zabrinjavajuće... - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Društvo Ekologija

Dalmatinskom draguljčiću, apsolutnoj zvijezdi Instagrama prijeti opasnost: čudesni Kamen na sebi krije čitav mikrosvijet, nitko nije siguran kako je to uopće moguće, ali sada se događa nešto zabrinjavajuće…

 

Foto: Ivo Ravlić / HANZA MEDIA, TZ Brela

Znate li koja je ovogodišnja hrvatska najpopularnija plaža koja je najviše puta objavljena na Instagramu? Među pregršt zapanjujućih objava s naše obale, jedna plaža je znatno odskočila od ostalih, a to je plaža Punta rata u Brelima.prenosi

Lifestyle portali prenijeli su da je to jedna od najljepših šljunčanih plaža na svijetu, te da je kamen poznat kao Kamen Brela, koji se nalazi na njezinoj zapadnoj strani, okupirao Instagram feed za vrijeme ljetnih mjeseci i postao jedna od poznatijih “razglednica” u svijetu.

Fascinantni kamen u Brelima, poznat i kao Šakan kamen, i ljepote plaže uz njega poznate su već od prije. U srpnju 2004. godine američki časopis Forbes uvrstio ju je među 10 najljepših plaža svijeta, točnije “zasjela” je na šesto mjesto, i to uz bok plažama poput Copacabane, St. Tropeza, Coste del Sol, te egzotičnih plaža na Maldivima.

Dobila je pohvale i od francuskog Voguea, američki portal The Huffington Post 2014. godine je Brela proglasio destinacijom iz snova i razlogom da što prije “uskočite” u avion za Hrvatsku.

Međutim, Kamen Brela sve više nagrizaju vrijeme i korijenje borova…
Plaža Punta rata nalazi se na zaštićenom području, rtu prekrivenom borovom šumom, a naziv Šakan se koristio sve do početka 20. stoljeća zbog činjenice da je bio prirodno stanište sredozemne medvjedice, danas skoro izumrle vrste, u narodu popularno nazivane raznim mitskim nazivima, poput ovog naziva Šakan.

Kao i u širem području Mediterana, u potrazi za boljim, neugroženim i sačuvanim staništem, mirom i osamom pustinjaka, a ugrožen agresivnošću stanovnika i ribara, ovaj “morski čovik” je napustio Brela i iza sebe ostavio pečat u imenu dosadašnjeg kamenog simbola turizma.

– Kamen se najvjerojatnije odlomio od stijena koje su se nadvile nad Brelima. Prije koliko točno godina, odnosno stoljeća je to bilo, iskreno ne znam, ali znam da Kamen i plaža Punta rata postoje na svim fotografijama unazad stotinjak godina koje imamo u arhivi naše Turističke zajednice.

Sigurno se stijena još i prije odlomila i pala u more, gdje je i ostala do danas – kaže dugogodišnja direktorica općinske turističke zajednice Valentina Medić Vitković i dodaje da su na Kamenu oduvijek bili i borovi koji rastu iz njega.

Riječ je o breči
– Prije godinu dana smo radili jednu studiju preko koje smo saznali da je Kamen Brela ustvari breča, koji je nekakav zatvoreni mikrosvijet za sebe, od kojeg se borovi hrane. Odlijevaju kiši, buri, ledu i snijegu i svemu ostalome što ih je tijekom najmanje stotinu godina zadesilo – doznajemo od direktorice koja je kroz studiju željela više doznati o Kamenu, ali o najboljim načinima uz pomoć kojih bi sačuvali njega i vegetaciju za buduće generacije.

Nažalost, na kamenu se već nekoliko desetaka godina mogu vidjeti pukotine. Odlomio se još nikada nije, ali korijenje borova ga polako razara i lomi.

Zato je Medić Vitković bilo važno doznati mišljenja stručnjaka o najboljim metodama kojima će Kamen očuvati. Simbol Brela uglavnom nije diran, uvijek su prirodu puštali da radi svoje, a tek jednom su ga nasuli zemljom s ciljem nadohrane borova, što se pokazalo neučinkovitim.

Tako da je sada na TZ-u i Općini odluka hoće li se u skorijoj budućnosti miješati u “posao” prirodi ili simbol Brela ostaviti onakav kakav je.

Šampion turizma
Friedrich Koenig, koji je prvi put došao 1955. godine na poziv profesora Borisa Apsena, izvrsnog matematičara koji je u Brelima kupio zemlju i 30-ih godina prošlog stoljeća na njoj sagradio kuću u koju svakog ljeta i dalje dolazi njegova 90-godišnja kći, je direktorici TZ-a prije nekoliko godina ispričao da se u vrijeme kada je on došao prvi put, u kolovozu, kupalo tek desetak ljudi.

Vijesti:

Prekrasno. Starim zanatima do održivog razvoja
Druga afera
Slabo pokretnoj starici isključili struju

S vremenom se turizam počeo razvijati, sagradili su se hoteli “Maestral” i “Berulia”… Brela su s najmodernijim hotelima na Jadranu postala šampion turizma i tako dobila odličnu reklamu koja nije dodijeljena bez razloga.
Turistička zajednica Općine Brela na čelu s direktoricom Valentinom Medić Vitković je svoj prepoznatljivi simbol jako dobro iskoristila u promidžbene svrhe, ali i dalje im nedostaje autohtoni i prepoznatljivi suvenir mjesta na kojem bi, naravno, bio Kamen Brela. Pozivaju lokalne umjetnike da osmisle originalni suvenir, kojemu su spremni dati podršku.

– Danas su društvene mreže dosta popularne i to nam daje prednost u sferi “besplatnog” marketinga. Prvo značajno priznanje nam je bilo ono iz 2004. godine od Forbesa, kada je Punta rata proglašena prvom plažom u Europi, a šestom u svijetu.

Nakon te dobili smo još nekoliko priznanja, a 2015. European best destination nas je proglasio jednom od ljepših destinacija, i evo sada najnovije ovo priznanje na Instagramu – veli Medić Vitković.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Ne želimo Istanbulsku! I HRAST OKREĆE LEĐA PLENKOVIĆU: ‘Ne želimo Istanbulsku konvenciju i spremni smo ići u oporbu’

Administrator

Svaki put kad danju spustite rolete, štetite svom zdravlju! Evo zašto biste se odmah trebali riješiti te loše navike

Administrator

Nikada niste prestari za zabavu i ljubav!

Administrator

Dokazala Švedska: Radnici starije dobi pozitivno utječu na gospodarstvo

Administrator

Otkriće znanstvenika! Većinu gena nasljeđujemo od nje, a ne od mame i tate!

Administrator

MINISTAR PAVIĆ KOMENTIRAO PRELAZAK IZ JEDNOG MINISTARSTVA U DRUGO PA ISPALIO ‘Veliki je uspjeh Hrvatske da ćemo predsjedati Europskom unijom’

Administrator