"> Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Medicina Zdravlje

Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasneFoto:Dreamstime

Takve mrlje najčešće imaju bezazlen uzrok i mogu se, na primjer, javiti kod kihanja ili kašljanja, no ako ne prolaze ni nakon dva tjedna, posjetite liječnika, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić.prenosi

Ako ste kod pogleda u ogledalo tijekom jutarnjeg umivanja primijetili crvenu mrlju na bjeloočnici, ili vas je netko upozorio da imate takvu mrlju na oku, u većini slučajeva nema razloga za brigu, odnosno riječ je o reakciji koja će se vjerojatno povući kroz nekoliko dana. Riječ je o subkonjuktivnim krvarenjima koja nisu opasna i ako nema drugih upozoravajućih simptoma, ne treba odmah ići liječniku, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić.

Naime, to može biti povezano i s manjim naprezanjem, primjerice kod kihanja ili kašljanja, kod kojeg nakratko poraste krvni tlak u mozgu. U tom slučaju krvne žilice na očima mogu ispustiti malo krvi. Riječ je o sličnom procesu kao kad se stvaraju modrice na tijelu, pojašnjava.

– Ponekad to može biti i posljedica trljanja oka, kad imamo osjećaj da je čestica prašine, ili nešto slično unutra, pa protrljamo oko da bismo se toga riješili, kaže. To je često i kod osoba koje pate od peludnih alergija, ili alergija na prašinu, kod kojih se javlja svrbež oka, pa i česta potreba za time da ih protrljaju. Ukoliko nema pečenja oka ili boli dok trepćete, a mrlja se ne širi, ne treba se zabrinjavati.

No, nastojte ne trljati oko ako to nije nužno, jer tako možete izazvati i ozbiljniju infekciju, pa i druge probleme, dodaje. Pomozite si umjetnim suzama, koje pomažu da se ‘ispere’ unutrašnjost oka i ublažit će potrebu za trljanjem u ovom slučaju.

Inače, liječniku se svakako treba javiti ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna, posebno ako se pogoršava, odnosno raste. Ljudi s visokim tlakom, kao i dijabetičari takvim mrljama mogu biti i skloniji tim mrljama. Iako je i kod njih najčešće riječ o bezazlenim uzrocima, ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna dobro je posjetiti oftalmologa, jer krv u oku može imati i ozbiljnije uzroke.

 

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Deset milijuna umirovljeničkih zahtjeva

Administrator

Previše šećera šteti kognitivnim funkcijama mozga

Administrator

Proslavljena je jubilarna 70. obljetnica osnutka i djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske

Administrator

Nikada niste prestari za zabavu i ljubav!

Administrator

Želite život u dubokoj starosti? Starenje je jedan od najkompleksnijih bioloških procesa, a ovo je njegov ključ

Administrator

Pojavio se test očiju koji otkriva Alzheimer 20 godina prije pojave simptoma; prve analize su jako dobre

Administrator