"> Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Medicina Zdravlje

Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne

Foto:Dreamstime

Takve mrlje najčešće imaju bezazlen uzrok i mogu se, na primjer, javiti kod kihanja ili kašljanja, no ako ne prolaze ni nakon dva tjedna, posjetite liječnika, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić.prenosi

Ako ste kod pogleda u ogledalo tijekom jutarnjeg umivanja primijetili crvenu mrlju na bjeloočnici, ili vas je netko upozorio da imate takvu mrlju na oku, u većini slučajeva nema razloga za brigu, odnosno riječ je o reakciji koja će se vjerojatno povući kroz nekoliko dana. Riječ je o subkonjuktivnim krvarenjima koja nisu opasna i ako nema drugih upozoravajućih simptoma, ne treba odmah ići liječniku, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić.

Naime, to može biti povezano i s manjim naprezanjem, primjerice kod kihanja ili kašljanja, kod kojeg nakratko poraste krvni tlak u mozgu. U tom slučaju krvne žilice na očima mogu ispustiti malo krvi. Riječ je o sličnom procesu kao kad se stvaraju modrice na tijelu, pojašnjava.

– Ponekad to može biti i posljedica trljanja oka, kad imamo osjećaj da je čestica prašine, ili nešto slično unutra, pa protrljamo oko da bismo se toga riješili, kaže. To je često i kod osoba koje pate od peludnih alergija, ili alergija na prašinu, kod kojih se javlja svrbež oka, pa i česta potreba za time da ih protrljaju. Ukoliko nema pečenja oka ili boli dok trepćete, a mrlja se ne širi, ne treba se zabrinjavati.

No, nastojte ne trljati oko ako to nije nužno, jer tako možete izazvati i ozbiljniju infekciju, pa i druge probleme, dodaje. Pomozite si umjetnim suzama, koje pomažu da se ‘ispere’ unutrašnjost oka i ublažit će potrebu za trljanjem u ovom slučaju.

Inače, liječniku se svakako treba javiti ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna, posebno ako se pogoršava, odnosno raste. Ljudi s visokim tlakom, kao i dijabetičari takvim mrljama mogu biti i skloniji tim mrljama. Iako je i kod njih najčešće riječ o bezazlenim uzrocima, ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna dobro je posjetiti oftalmologa, jer krv u oku može imati i ozbiljnije uzroke.

 

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Volite Mahjong? Izgleda kako ova igra pomaže kod depresije

Administrator

Zašto je Milanu Bandiću oprošten porezni dug od 18 milijuna kuna?

Administrator

Prema navikama otkrijte pripadate li kategoriji zdravijih i sretnijih ljudi

Administrator

Nikada niste prestari za zabavu i ljubav!

Administrator

Kada treba zvati hitnu pomoć? Znakovi da je život u opasnosti

Administrator

Neka ti Ljubav danas bude jedina misao

Administrator