Društvo

Cijene u Hrvatskoj i ostatku EU

 

Vjerovali ili neke život u Hrvatskoj po istraživanju Eurostata ima svojih prednosti po nekim parametrima. Cijene prijevoznih sredstva u RH su u 2017. godini bile oko 6 % niže u odnosu na prosjek prijevoznih sredstava u EU. Finska, Portugal i Irska su najskuplje u kategoriji cijena bicikala, motora ili pak automobila, iznose oko 11 % iznad prosjeka Unije. 19 % ispod prosjeka unije bilježi Slovačka. Najskuplje je odjeću kupovati u Švedskoj koja je 34 % iznad EU prosjeka, a najjeftinije se oblačiti u bugarskoj. Hrvatska po cijenama odjeće je točno na prosjeku Unije po procjeni Eurostata.

 

Vezane vijesti

Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju

Trebaju li nam iskustva starijih?

Za kupnju elektronike Hrvatska je ipak na visokom trećem mjestu po skupoći, sa oko 8 % iznad prosjeka Unije, a najjeftinije ju je nabaviti u Danskoj ili Francuskoj, koje su oko 24 % ispod cijena u Uniji.

 

Hoteli u Hrvatskoj su jeftiniji!

 

Izvješće koje donosi Eurostat pokazalo je da je Hrvatska sa uslugom u hotelima i restoranima zaista pristupačna, te da je čak 27 %, jeftinija u usporedbi sa prosječnim cijenama u Uniji! Niske cijene istih usluga izuzetno su povoljne u Rumunjskoj i Češkoj, ali ni Bugarska nije daleko, sa oko 45 % nižim cijenama. Najskuplji hoteli i restoranske usluge su u Danskoj.

Kupovanje alkoholnih pića i duhanskih prerađevina najviše ćete platiti redom u Irskoj, potom Velikoj Britaniji, Finskoj, pa Švedskoj i Danskoj. U Irskoj za kupnju tih proizvoda trebat se izdvojiti čak 74 % više novaca, nego što je Europski prosjek. Najniže cijene duhana i alkohola su u Bugarskoj, Rumunjskoj, ali i Mađarskoj, oko 50-30 % cijena u Uniji, dok je Hrvatska također među jeftinijim zemljama za nabavu alkohola i duhana sa 27 % nižim cijenama.

 

Rumunjska najjeftinija po potrošačkoj košarici!

 

U Rumunjskoj cijene prehrambenih artikala i bezalkoholnih pića su 38 % ispod EU prosjeka, dok je najskuplja uvjerljivo Danska, potom za njom ne zaostaju ni Švedska, ni Austrija, ni Luksemburg, gdje se treba izdvojiti oko četvrtinu iznad prosjeka Unije. Prema podacima Eurostata Hrvatska je za oko trećinu jeftinija po cijeni potrošačke robe i usluga! A najniže cijene su još jednom ponovimo u Bugarskoj, Rumunjskoj te Poljskoj.

Related posts

Ponos duge tradicije Matice umirovljenika Dubrovnik

Višnja Fortuna nova predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske

Program rada SUH-a 40+ (2016.-2020.)

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com