Zanimljivosti Zdravlje

Ćelavost kod starijih osoba

Problem gubitka kose, koji u poznim godinama nastupa i kod muškaraca i žena, nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati. Kvaliteta kose jednostavno se mijenja kroz godine i u tome nitko nije iznimka.

Najčešći oblik je alopecija, poznatija kao, jednostavno, ćelavost. Takav tip gubitka kose može nastupiti već u pubertetu, ali najčešće u 40-ima. Ovdje je uglavnom riječ o genetici, te nema potrebe razloge tražiti u medicini. Primjerice ako neki muškarac nakon 50-e počne gubiti kosu, vrlo je vjerojatno da će jednako biti i s njegovim sinom.

Ipak, u određenim slučajevima medicina može pridonijeti usporavanju ćelavosti – kod muškaraca, ali i kad se radi o gubitku kose kod žena u menopauzi.

Prema nekim istraživanjima, gubitak kose moguć je zbog nedostatka željeza u organizmu. Manjak željeza nastupa uslijed pada imuniteta, bilo zbog dijeta, bolesti ili lošije kvalitete života. Ovakvu krvnu sliku moguće je popraviti na razne načine, promjenom prehrane, ali i određenim dodacima prehrani o čemu se treba posavjetovati s liječnikom. Kako je pokazalo istraživanje, ljudi sa zadovoljavajućom količinom željeza u krvi rijeđe imaju problem gubitka kose.

Hipotireoza, hormonalni poremećaj u kojem hormoni štitnjače nisu regulirani, može biti uzrok i autoimunih bolesti. U takvim slučajevima gubitak kose nastupa naglo. Naime, nakon što ovakva stanja uspore metabolizam, usporavaju se i folikule koje potiču rast kose. S druge strane, kako se hormoni štitnjače kontroliraju, tako i opadanje kose prestaje.

I dijabetes može izazvati ćelavost kod nekih ljudi. Zapravo je potile stres kojeg bolest proizvodi kod osobe. Kosa, kod dijabetičara, zapravo raste vrlo sporo. Ipak, ispravno liječenje dijabetesa trebalo bi ukloniti mogućnost gubitka kose.

Related posts

ŠTETNO I OPASNO JESTE LI SVJESNI DA ŠTETITE SVOM ZDRAVLJU AKO IMATE NEKE OD OVIH PROIZVODA U VAŠOJ KUPAONICI Provjerite popis, i riješite se opasnosti

Koliko je toksična vaša hrana? Žvake i ulje su među najgorima

5 dobrobiti čišćenja jetre

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com