Zanimljivosti

Božićno drvce može biti puno plijesni – pazite na ove stvari

Za ljude sklone alergijama blagdani mogu biti opasno razdoblje jer božićna drvca te ukrasi mogu skrivati plijesni i druge tvari koje izazivaju iritacije dišnih putova

Iako se alergije najčešće javljaju u proljeće i jesen, blagdani mogu donijeti neugodnosti ako ste skloni tim tegobama. Simboli blagdana – poput božićnih dekoracija, snažnog mirisa svijeća ili božićnog drvca – mogu pokrenuti neugodne alergijske reakcije. Tako s neodoljivim mirisom božićnog bora u dom možemo unijeti i plijesni.

Božićno drvce može biti puno spora plijesni

Većina posječenih borova skladišti se barem dva tjedna prije prodaje, često u vlažnim prostorima, što potiče rast sporaKad ga unesemo u topao dom, plijesan nezaustavljivo raste. Upravo ona može biti krivac za kožne osipeako ste ga dirali ili za kihanje i začepljen nos ako dugo boravite u prostoriji u kojoj je bor. Sokovi i smola sadrže i druge tvari koje mogu iritirati sluznicu poput terpena.

foto: Dreamstime

Kako biste izbjegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i namještate drvce. Ako možete, prije nego što ga unesete u prostor, “istuširajte” ga i pustite ga da se osuši, primjerice, u garaži.

Držite drvce u kući što kraće moguće, dovoljan je period od Badnjaka do Sveta Tri Kralja. Redovito provjetravajte prostorije u kojima stoji okićeni bor kako bi se ustajali zrak izmijenio sa svježim.

Razina vlage neka bude što niža.

Ako ne bolujete od alergije, ni vi ni vaši ukućani, ne trebate se zabrinjavati, reakcija na božićno drvce vjerojatno neće biti.

Što sve ima na boru?

Još 1970. dr. Derek M. Wyse je objavio studiju “Alergija na božićno drvce: plijesan i pelud – studija” u časopisu Canadian Medical Association.

Otkrio je da se kod otprilike 7 posto alergičara simptomi pogoršaju kada im je božićno drvce u kući. No kad je proučavao drvca ud omovima otkrio je da se vrste plijesni uvelike razlikuju.

U međuvremenu je bilo još istraživanja na tu temu, no najopširnije je bilo ono iz 2011. kada je tim stručnjaka iz New Yorka analizirao 28 komada božićnih drvca. Otkrili su 53 različite vrste plijesni, a 70 posto njih bile su potencijalno štetne. 

Dekoracije uzrokuju alergijske reakcije

Ukrasi, lampice i vjenčići tijekom godine obično su negdje na mračnoj polici te ondje skupljaju prašinu, a katkad se i na njima može stvoriti plijesan. Stoga prije negoli objesite svoje ukrasne vrpce, vijence i kuglice, prebrišite ih vlažnom krpom, a to ponovite i u siječnju prije nego što ih pospremite. Ako je moguće, tad ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem u koju neće ulaziti zrak i pospremite na suho mjesto.

Mirisne svijeće

Osvježivači zraka, mirisne svijeće i umjetni snijeg u spreju sadrže kemikalije koje iritiraju dišni i živčani sustav.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

Ako ste alergični

Uzrokuju li alergije neke namirnice, obavijestite o tome domaćine ili ponesite vlastite obroke.

Božićna zvijezda

Sadrži tvar sličnu lateksu, pa ako ste na njega osjetljivi, držite se dalje od nje.prenosi

Related posts

65-godišnji SLAVNI SEKS SIMBOL IZ ‘DEVET I POL TJEDANA’ ODAVNO NE SLIČI NA SEBE A sad je otišao korak dalje, pogledajte u što se pretvorio…

Što se to događa sa ženskim tijelom kad se prestane seksati

Ministarstvo energetike vraća obvezu ugrađivanja razdjelnika za one koji ih nisu ugradili

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com