"> BOLOVE U KRALJEŽNICI možete spriječiti na vrijeme - Treća dob i 50+
">
Zdravlje

BOLOVE U KRALJEŽNICI možete spriječiti na vrijeme

Znate li da kralježnicu čine 33 kralježaka, koštani elementi koje međusobno odvajaju međukralješnični diskovi? Starenje, artritis i niz drugih čimbenika mogu dovesti do degeneracije diskova. No i sami možete poduzeti puno toga kako biste spriječili veće probleme.

1. Redovito vježbanje

Redovito vježbanje primjereno vašoj kondiciji temelj je zdrave kralježnice. Ojačat ćete zglobove i mišiće koji su nužni za održavanje prirodnog položaja kralješnice. Neka vam cilj bude barem 30 minuta vježbanja dnevno. No nemojte započinjati neki program vježbanja prije savjetovanja s liječnikom. Dobit ćete važne informacije o primjerenoj i neprimjerenoj tjelovježbi za svoj slučaj.

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prevelik broj kilograma stvara dodatni pritisak na kosti i zglobove. Ovo može otežati probleme s diskovima i dovesti do daljnje degeneracije. Ali nemojte pretjerivati s mršavljenjem, najviše pola kilograma tjedno. Kombinirajte zdraviju prehranu i vježbanje.

3. Slijedite upute liječnika

Uzimajte lijekove koje vam je propisao za osteoartritis ili neko drugo stanje koje utječe na zdravlje kralježnice. Ako ustrajete u liječenju takvih tegoba, to će pozitivno djelovati i na diskove.

4. Nemojte zanemarivati problem

Ako je došlo do fizičke ozljede, pažljivo i detaljno se pridržavajte liječničkih uputa. Zanemarite li problem, doći će do novih i bolnih problema.

5. Potražite fizioterapeuta

On će vam pokazati vježbe koje vam odgovaraju. To će popraviti snagu, fleksibilnost i smanjiti mogućnost ozljeđivanja. Želite li izvući maksimalnu korist, vježbajte i kod kuće, a ne samo s fizioterapeutom.

6. Popravite držanje

Držite li se pravilno, pritisak na diskove će se smanjiti. Ne znate koji je ispravan položaj? Uvucite trbuh i kralješnica će se sama ispraviti.prenosi

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Protuupalni čajevi koji pomažu kod bolnih i ukočenih zglobova

Administrator

Dan s više bilja, a manje soli

Administrator

Za ovom zelenom algom svi su poludjeli, a kako i ne bi kad pomaže kod srčanih problema, dijabetesa, visokog kolesterola i mršavljenja

Administrator

Boli vas u prsnom košu, otežano dišete pri naporu? To su simptomi srčanih bolesti

Administrator

I stariji su veliki ljubitelji kave

Administrator

Znanstvenici: Stari ljudi smrde, ali ne tako strašno!

Administrator