"> Bojite se demencije? Zaštitite mozak od propadanja u 5 jednostavnih koraka - Treća dob Hrvatska
">
Aktivnosti Zanimljivosti Zdravlje

Bojite se demencije? Zaštitite mozak od propadanja u 5 jednostavnih koraka

 

Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija je ovog ljeta objavila nove smjernice koje nude određene preporuke kojima biste mogli umanjiti rizik od nastanka ovog teškog stanja.prenosi

Demencija nastaje zbog oštećenja stanica kore velikog mozga. U kliničkim pojavnostima se mogu razlučiti tri glavne vrste grupe demencija, a to su Alzheimerova, vaskularne i demencije uslijed drugih bolesti, a obilježava ju postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do oštećenja socijalnog i radnog funkcioniranja.

Prema pisanju Svjetske zdravstvena organizacije svake godine u svijetu oboli oko 10 milijuna ljudi, a očekuje se da će se brojka utrostručiti u idućih 30 godina.

Kada su u pitanju suplementi za zdravlje mozga, stručnjaci su jednoglasni – nema potrebe za njima jer još nije dokazano da vitamini na bilo koji način pomažu u prevenciji demencije.

Donosimo 5 zdravih navika koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a koje biste trebali usvojiti ako želite zaštititi mozak od propadanja i demencije;

1. Jedite zdravo
Zdrava je prehrana već dugo poznata po igranju važne uloge u očuvanju zdravlja i prevenciji razvoja raznih bolesti. “Ono što vam sigurno mogu tvrditi jest da sva hrana koja je dobra za srce, jednako utječe i na mozak.”, kaže Dr. Marwan Sabbagh, s klinike Cleveland. Najbolja je preporuka u svaki obrok ukomponirati neke namirnice koje pripadaju mediteranskoj prehrani. Neka vaš glavni izbor budu borovnice, crno grožđe i šipak. Omega-3 masne kiseline su još jedan dar prirode koji štiti mozak od propadanja. Njih ćete pronaći u ribama – tuni, lososu, sardinama, skuši i sleđu.

2. Ne izbjegavajte tjelovježbu
Brojne su studije pokazale kako se tjelovježbom reducira broj ‘tihih’ moždanih udara i do 40%, a brojne studije ukazuju da na isti način možemo smanjuje rizik od nastanka demencije. Najveće je pitanje koliko je vježbe potrebno. Stručnjaci se slažu da je 150 minuta tjedno umjerene aktivnosti dovoljno. Odaberite tjelovježbu prema svojim mogućnostima.

3. Odbacite cigarete i alkohol
Prema navodima američke klinici Mayo, pušači su izloženi dvostruko većem riziku razvijanja Alzheimerove bolesti. Međutim, nije sve tako crno. Čak i osobe koje su prestale pušiti mogu smanjiti svoj rizik razvijanja ove degenerativne bolesti mozga. Podaci također ukazuju na činjenicu da pušenje posebno šteti mozgu kod osoba starijih od 65 godina.

Ako govorimo o alkoholu, jedna čaša vina nije problem, dapače, mnoga su istraživanja pokazala kako će jedna čaša dnevno i pomoći radu mozga. Na veće količine alkohola nemojte niti pomišljati.

Vijesti:

Najčešće kronične bolesti kod starijih osoba
Zašto se zapravo svađamo?
VIDEO: Pogledajte što zapravo znači stariti?

4. Vježbajte mozak

Ako želimo da naš mozak ostane u dobroj formi, vježbajte ga. Potrudite se i zapamtite brojeve telefona osoba koje često zovete, rješavajte križaljke i sudoku, igrajte šah ili najbolje – naučite novi strani jezik.

5. Ne izbjegavajte društvo
Iako postoje i znanstveni dokazi, jasno je svima da izolacija od društva može dovesti do depresije i anksioznosti, posebno kod starijih ljudi.

“Činjenica jest da umirovljenici koji imaju kvalitetniji kontakt sa svojom socijalnom mrežom (djeca,unuci, rođaci, prijatelji) aktivniji su i zadovoljniji tim odnosima, više su uključeni u život zajednice(npr. kino, kazalište, organizirani sadržaji) i samim time zadovoljniji su položajem u društvu, provođenjem slobodnog vremena, dosadašnjim životom te usporedbom svojega života sa životima prijatelja. Rezultati istraživanja zadovoljstva kod starijih udovica pokazuju da je najveći izvor zadovoljstva osjećaj korisnosti, odnosno mogućnost davanja resursa koje starija osoba posjeduje, ali mogućnost da im život bude zanimljiv “, pojasnila je psihologinja Kristina Bačkonja.

S kojim problemima se najčešće suočavate?

Povezane vijesti

Radost življenja koja nema cijenu. O čemu se točno radi ?

Administrator

VJEČNO MJESTO SPOMENA na Trećoj dobi Hrvatska

Administrator

Zabrana rada nedjeljom: Evo kako će izgledati zakon o radu

Administrator

Povratak sebi

Administrator

Izlet na otoke Orude, Orjul i Ilovik

Administrator

Pospješuje oporavak od operacije i moždanog, popravlja raspoloženje i cirkulaciju, a uz nju manje i jedemo. Slušate li je?

Administrator