Zanimljivosti

‘Bio je jednostavan, vrhunski umjetnik i volio je čavrljati’

TUGA U SVIJETU MODE Huberta de Givenchyja pamtit ću kao ugodnog čovjeka i velikog umjetnika, kaže hrvatski kralj svadbi Ivan Martić

S velikom tugom javljamo da je Hubert Taffin de Givenchy preminuo. Bio je simbol pariške elegancije više od polja stoljeća, priopćili su iz Givenchyja, modne kuće koju je dizajner osnovao 1952.

FILE PHOTO: French fashion designer Hubert de Givenchy is applauded by the models after he presented his last High Fashion collection Autumn/Winter 1995 in Paris | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLfoto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

 

Slavni dizajner preminuo je snu u 92. godini. Givenchy je u lijepom sjećanju ostao i mnogim Hrvatima.
Kralj svadbi Ivan Martić Ivica (52) francuskog je aristokrata upoznao prije 21 godinu za Versaceovoj posljednjoj reviji u Palači Pitti u Firenci.

foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

-Rukovali smo se i čavrljali nekoliko minuta. Na mene je ostavio dojam simpatičnog, ugodnog, jednostavnog čovjeka i velikog umjetnika. Žao mi je što s njima nisam imao prilike provesti vremena koliko s Versaceom. Nakon toga bio sam još na njegove dvije revije, u Parizu i u Milanu. Divio sam mu se kao vrhunskom dizajneru ekscentrične mode, koji je u zadnje vrijeme bio inspiriran religijskim motivima. Njegova nadahnuća kopirali svu svi drugi dizajneri – rekao je Martić. Doma, kaže, i danas ima nekoliko njegovih dizajnerskih unikata.

IMAO JE 91 GODINUUmro Givenchy: Stvorio jedan od najvećih modnih imperija…– Imam tri njegove majice, dva sakoa i dvije muške torbice – pohvalio se Martić. Ni danas ne može prežaliti što među svjetske brendove koje je prodavao u svome dućanu nije smjestio i Givenchyja.
Za poznatog su dizajnera radile i naše poznate manekenke.

foto: Promo

 

– Mateja Penava imala je svjetsku kampanju za Givenchyjev parfem 2005. u Los Angelesu – kaže Sayon Bongoura, jedan od vlasnika modne agencije Midiken. Penava umjetnika nikad nije osobno upoznala jer je radila isključivo za tim koji je za Givenchyja radio kampanju, no taj joj je projekt pomogao u daljnjoj karijeri. Kad je Penava 2006. radila promociju parfema Amarige Mariage, Ljupka Gojić Mikić bila je zaštitno lice Givenchyjeve linije krema za lice. Za slavnog dizajnera radila je i Kristina Šalinović.

– Nosila sam jednu njegovu reviju i jako žalim što ga nisam upoznala. Suradnici su mi prepričavali kako je bio zaista divan čovjek. O njegovoj umjetničkoj vrijednosti govore njegova djela – ispričala nam je Šalinović.foto: Promo

Givenchy je svoje prve kreacije napravio za Jacquesa Fatha, a zatim bio asistent dizajnerice Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel. Osamostalio se već s 24 godine, kad je otvorio svoju modnu kuću, koja je brzo doživjela velik uspjeh. Među ostalima, njegove su kreacije nosile Jacqueline Kennedy Onassis, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly.piše 24sata.

 

Related posts

Dome, zdravi dome

Savjeti starih za dobar brak

Kompresivna terapija

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com