Sportske aktivnosti

Vježbe za starije

 

 

Kvalitetniji način života starijih osoba povezan je s pravilnom prehranom, ali i dovoljnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Starije osobe su često tjelesno nedovoljno aktivne što može dovesti do pojave mnogih bolesti, ali i povećati rizik od ranije smrtnosti.

Dosadašnja provedena istraživanja omogućuju nam uvidjeti koliko je vježbanje u trećoj životnoj dobi korisno jersu aktivnije osobe zdravije i imaju manje zdravstvenih problema. Dakle, vrijeme je da se aktvirate! Godine nisu izlika za nebavljenje fizičkom aktivnošću!

Isprobajte vježbe za početnike za starije osobe. One su uvod i početak u vježbanje. Njima ćete ojačati i bit ćete spremni i za nove napore. Vježbe izvodite kod kuće i najbolje bi bilo u paru. Bitno je naglasiti da su one lagane i da vas kod izvođenja ne bi smjelo ništa boljeti. Ako osjetite bol, usporite i provjerite radite li vježbu kako treba.

Za izvođenje ovih vježba neće vam trebati posebni rekviziti, bit će dovoljna stolica i malo slobodnog prostora kod kuće.

1. Za početak, sjednite uspravno na stolici, opustite se i ruke položite tako da lagano padnu sa strane. Noge neka vam punim stopalima dodiruju tlo. Udahnite i čvrsto potisnite pete u pod dok u isto vrijeme podižete prste prema gore. Nakon toga izdahnite i prste usmjerite prema podu dok će vam pete u tom položaju biti podignute u zrak. Izvedite po 2 serije od 10 ponavljanja.

2. I dalje sjedite na stolici, kralježnica neka bude uspravna, a ruke opustite neka budu slobodne uz tijelo. Noge neka vam dodiruju pod s punim stopalima u širini kukova. Udahnite te s izdahom podignite zategnutu i ispruženu nogu do visine kukova. Ispružite stopalo pa ga potom stavite tako da petu gurate što više od tijela, a prste prema sebi. Izvedite po 2 serije od 10 ponavljanja.

3. Iz ove vježbe krenite odmah dalje. Udahnite i odručite ruke dok izdahom podižete koljeno u zrak što više prema prsima. Pokušajte što više održati kralježnicu ravnom što ćete napraviti tako da podignete nogu što više u zrak. Kada podignete nogu, pljesnite rukama ispod koljena. Udahnite, spustite nogu i ponovite sve s drugom. Izvedite po 2 serije od 10 ponavljanja.

4. Sjednite ravno s ravnim leđima i odručite ruke sa svake strane ramena i to tako da ih podignete prema gore. Neka vam laktovi budu pod pravim kutem, a šake stisnute. U početnom položaju udahnite te s izdahom pomaknite ruke jednu prema drugoj spajajući ih naprijed ispred prsiju. Pripazite da vam leđa cijelo vrijeme budu ravna. Izvedite dvije serije od 10 ponavljanja.

5. Kod zadnje vježbe razgibat ćete gornji dio leđa i poboljšati cirkulaciju u vratu. Sjednite ravno, a ruke isprepletite i položite na zatiljak. U početnom položaju s udahom krenite u lijevu stranu, ali pomičući samo gornji dio tijela. Obvezno vam trbuh mora biti čvrst, a sjedne kosti položene čvrsto na stolici. Vratite se u početni položaj i potisnite tijelo u desnu stranu. Izvedite po 2 serije od 10 ponavljanja u svaku stranu.

Vrijeme je da uvrstite vježbanje u svoju svakodnevicu jer ćete tako održati volumen mišiće mase, ojačati kosti i smanjiti mogućnost osteoporoze te smanjiti bolove u kralježnici i u zglobovima.prenosi

Related posts

Sve je moguće. U mirovini postao kandidat za zid slave!

Kako ostati zdrav?

Koji je sport najbolji za zdravlje i dug život?

Ostavi komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com