"> 5 načina na koje pušenje može utjecati na multiplu sklerozu - Treća dob Hrvatska
">
Invaliditet

5 načina na koje pušenje može utjecati na multiplu sklerozuJeste li se ikad zapitali kako pušenje može utjecati na multiplu sklerozu?


1 MS u razvoju

Istraživanje je pokazalo da je rizik od razvoja MS-a tri puta veći kod muškaraca pušača u usporedbi s muškarcima nepušačima, a za žene je rizik jedan i pol puta veći. Smatra se da pušenje može oštetiti stanice koje krvne žile, a ove oštećene stanice uzrokuju propuštanje žila, dopuštajući otrovnim kemikalijama iz cigarete dim da oštete mozak.


2 Napredovanje invalidnosti

U studiji su istraživači otkrili da su sadašnji ili bivši pušači s MS-om koji se ponavlja, remitentom MS imali tri puta veću vjerojatnost da će razviti sekundarnu progresivnu MS, drugu fazu MS-a obilježenu stalnim porastom simptoma MS-a i invaliditetom u usporedbi s pušačima ili sa onima koji su prestali. Odustajanje od pušenja nešto je što pokazuje da usporava napredovanje invalidnosti.

3 Pasivno pušenje u djetinjstvu

Studija je otkrila da je 62% osoba s dijagnozom MS-a bilo izloženo roditeljskom pušenju kao djeca, u usporedbi s 45% osoba kojima je dijagnosticirana MS, čiji roditelji nisu pušili. Istraživanje je također ukazalo na vremensku povezanost između povećanja rizika od razvoja MS-a kao odrasle osobe i duljine vremena u kojem je dijete bilo izloženo pasivnom pušenju.

4 Može utjecati na liječenje

Za ljude koji uzimaju lijek Tysabri ili neki koji modificira tijek bolesti, postoje dokazi da pušenje povećava rizik da tijelo razvije neutralizirajuća antitijela na terapiju, što uzrokuje da lijek ima malo ili nimalo terapijskog učinka. Studija je otkrila da je rizik za razvoj neutralizirajućih antitijela kod pušača dvostruko veći u usporedbi s nepušačima.


5 Pušenje ne oslobađa stresa

Iako je stres dobro poznat MS okidač i može pogoršati simptome, pušenje nema terapijske koristi. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji puše zapravo imaju višu razinu stresa od onih koji to ne čine.

IZVOR : MS-UK

Ivan Novak

Bojite li se epidemije koronavirusa?

Povezane vijesti

Koja je razlika između CBD-a, THC-a, kanabisa, marihuane i konoplje?

Administrator

Što je to je Lhermitteov znak i jeste li ga i vi iskusili?

Administrator

Kako to izgleda netko tko je bolestan?

Administrator

Antioksidans može usporiti napredovanje bolesti?

Administrator

Može li kiropraktićar liječiti MS?

Administrator

Utjecaj prehrane na MS – velika slika

Administrator