"> 11 bolesti za koje ste mislili da su zarazne, a nisu - Treća dob i 50+
">
Zanimljivosti Zdravlje

11 bolesti za koje ste mislili da su zarazne, a nisu

Foto: Shutterstock

Ako ne znate pouzdano od koje bolesti netko boluje, a niste medicinske struke teško ćete znati je li njegovo stanje zarazno ili nije. Vidljivi simptomi zaraznih bolesti, ponekad mogu biti identični bolestima koje nisu zarazne, a način na koji se bolest prenosi uglavnom se razlikuje od bolesti do bolesti.prenosi

Između uzroka infekcije i njene zaraznosti nema niti jedne poveznice, jer postoje bakterijske bolesti koje su zarazne i one koje nisu, a slično vrijedi za veliki broj virusa.

Tu su i stanja koja se mogu razviti zbog lošeg funkcioniranja imunološkog sustava osobe ili vanjskih faktora. Iz svega proizlazi da je uvijek dobro poduzeti mjere predostrožnosti – redovito pranje ruku i cijepljenje kad je to moguće dobra su odluka.

1. Upala pluća
Je li upala pluća zarazna ili ne, ovisi o tome što ju je uzrokovalo. Dvije vrste upale pluća koje se ne mogu prenijeti s osobe na osobu su gljivična upala pluća, koja se dobiva iz okoliša, i aspiracijska pneumonija, koja se javlja kada se hrana ili tekućina udahnu u pluća. S druge strane, bakterijska i virusna upala pluća – na koje otpada većina slučajeva upale pluća – doista su zarazne, premda ne na način na koji vjerojatno mislite da bi se mogli zaraziti.

2. Legionarska bolest
Epidemija ne mora uvijek krenuti od zaražene osobe ili životinje. U slučaju legionarske bolesti, krivac je kontaminirana voda: prijenos se događa samo kada osoba udahne maglicu ili kapljice vode koje sadrže bakteriju Legionella. Izloženost može doći iz slavina, tuševa, bazena i ventilacijskih sustava velikih zgrada.

Iako ova bolest može biti ozbiljna, čak i smrtonosna, neće svatko tko je izložen udahnuti bakteriju. Rizičnim skupinama smatraju se osobe starije od 50 godina, osobito ako imaju oslabljen imunološki sustav ili kronične bolesti.

3. Psorijaza
Ovaj poremećaj kože koji pogađa oko dva posto populacije nema nikakve veze s klicama ili bakterijama. Psorijaza je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav organizma napada vlastitu kožu. To stanje nije uzrokovano mikroorganizmom koji se prenosi među ljudima. Simptomi uključuju crvene naslage kože na vrhu prekrivene bijelim ili srebrnkastim ljuskama koje se često nalaze na laktovima, koljenima i vlasištu; javljaju se kada tijelo prekomjerno stvara nove stanice kože.

4. Infekcija uha
Dobra vijest je da ne možete od druge osobe dobiti infekciju uha. Loša vijest: Ako je nepodnošljivu bol u uhu uzrokovao mikroorganizam, a ne voda u zvukovodu, na primjer, vjerojatno se radi o virusu prehlade.

“Zbog začepljenja uha uzrokovanog prehladom, unutarnje se uho puni tekućinom i može doći do sekundarne zaraze bakterijom. Bakterija ostaje u unutrašnjosti uha i nije zarazna za druge ljude“, objašnjavaju liječnici.

Međutim, budući da je infekcija uha počela s prehladom, ako pacijent i dalje ima simptome prehlade, još uvijek može biti prijenosnik zaraze. Infekciju uha mogu dobiti ljudi svih dobnih skupina, ali najčešće zahvaćaju djecu.

5. Rozaceja
Ovo stanje koje uzrokuje crvenilo kože i vidljive krvne žile na licu, a ponekad i male izbočine ispunjene gnojem. Ponekad, rozaceja također može dovesti do zadebljanja kože na nosu. Dok stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje ovo stanje, pretpostavljaju da je u pitanju genetika, abnormalnosti krvnih žila na licu, a ulogu možda igra i bakterija H. pylori. Antibiotici koji se koriste za liječenje rozaceje mogu biti učinkoviti jer pomažu u borbi protiv upale, a ne zato što ubijaju bakterije.

6. Bronhitis
Slično kao i kod upale pluća, neki oblici bronhitisa su zarazni, a drugi nisu: to ovisi o tome što uzrokuje upalu bronhija i posljedično kašljanje te opće teškoće s disanjem. Akutni bronhitis, koji obično nastaje kao posljedica infekcije gornjih dišnih putova do prsnog koša, često je uzrokovan virusom i zarazan je. Stotine virusa, kao i neke bakterije, mogu potencijalno dovesti do bronhitisa, a zaraza slijedi nakon što dospiju u tkivo sluznice kroz oči, nos ili usta.

7. Lajmska bolest
Krpelji koji prenose zarazu jedino su o čemu morate brinuti kad je u pitanju Lajmska bolest i to samo u slučaju da vam se uhvate pod kožu i hrane se vašom krvi.
Ovu bakterijsku bolest ne možete dobiti od druge zaražene osobe čak ni ako ste u bliskom, intimnom kontaktu koji uključuje ljubljenje i seks. Također, ne možete se zaraziti niti kontaktom sa zaraženom životinjom. Opasnost prijeti jedino ako vaš ljubimac unese zaraženog krpelja u kuću.

8. Otrovni bršljan
Dovoljan je da pogledate osip od otrovnog bršljana na drugoj osobi i već ćete osjetiti svrab po cijelom tijelu, ali to je sve u vašoj glavi. Osip se ne može prenijeti s osobe na osobu, čak i ako dotaknete zahvaćeno mjesto ili dođete u kontakt s prozirnom ili žućkastom tekućinom iz „žuljeva“ na koži.

Vijesti:

Gdje je nestalo ono što mi svi tražimo kod drugih!
Kako spasiti starije od otimanja imovine?
Koja je to jedna od 10 najčešćih bolesti?

9. Malarija
Ova potencijalno smrtonosna zarazna bolest nije zarazna – što znači da se ne može prenijeti s osobe na osobu. Dobivate je od komaraca – kad vas ugrizu, oslobađaju parazite malarije u krvotok. Pojavit će se simptomi poput vrućice, simptoma sličnih gripi, gastrointestinalnih problema i žutice.

10. Infekcije urinarnog trakta
Premda se infekcije mokraćnog sustava često pojavljuju nakon seksa, one se ne prenose spolnim putem niti su zarazne na bilo koji drugi način. Umjesto toga, pojavljuju se kada bakterije, često iz anusa, ulaze u mokraćnu cijev.

11. Tetanus
Osobe zaražene tetanusom ne mogu dalje prenositi zarazu. Umjesto toga, bakterije odgovorne za ovu bolest žive u okolišu, u tlu i na mnogim površinama, te ulaze u tijelo putem oštećenja na koži. Najizgledniji načini za zarazu tetanusom jest kroz ubodne rane (na primjer, ako stanete na čavao) ili putem rane u koju je dospjela prljavština ili tragovi izmeta… Od tetanusa se možete zaštititi cjepivom, koje morate obnavljati svakih deset godina.

Povezane vijesti

11 genijalnih trikova za bolji početak dan, a zahtijevaju minimalan trud

Administrator

“Svi umiru, ali svi ne žive” – 9 načina da živite život bez žaljenja

Administrator

Besplatan ciklus predavanja: Informiranje o zdravlju osoba starijih od 55 godina

Administrator

Zaslužuje li ‘loš’ kolesterol svoje ime?

Administrator

Pozitivan stav- ne započni dan bez njega

Administrator

Čuvarkuća, češnjak i luk čuvaju sluh i u starosti, a buka šteti

Administrator